Sloecentrale

Een schone, moderne en flexibele centrale

De Sloecentrale is eigendom van PZEM en het Franse Elektriciteitsbedrijf EDF. De Sloecentrale is begin 2010 officieel geopend. In Vlissingen-Oost is de Sloecentrale door zijn opvallende vorm en knalgroene kleur inmiddels een begrip.

Werking gascentrale

De Sloecentrale bestaat uit twee identieke eenheden die ieder 435 MW kunnen opwekken. De centrale heeft een rendement van ongeveer 59%.

Het opwekken van elektriciteit gebeurt in een zogenaamde gecombineerde cyclus. Gas wordt in een gasturbine verbrand waarbij elektrisch vermogen wordt opgewekt in de generator. Vervolgens zorgen de hete uitlaatgassen in een ketel voor stoomproductie. Deze stoom wordt uiteindelijk via een stoomturbine geleid. Dit zorgt voor extra vermogen en rendement.

Door het plaatsen van de gasturbine, generator en stoomturbine op een enkele as is de centrale zeer flexibel inzetbaar. Het vermogen kan snel op- en afgeregeld worden en zelfs volledig worden afgezet waarna deze in ongeveer 30 minuten weer van stilstand naar vol vermogen kan worden gebracht.

Ga naar de website van de Sloecentrale

Bekijk hieronder de video over de werking van de Sloecentrale.