Covid-zorgen stoppen prijsrally

Deze week in ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op het negatieve sentiment op de markt. Met name de prijs van olie ging fors onderuit en had ook zijn weerslag op de andere energiemarkten. Hieronder gaan we dieper in op deze marktbeweging via een terugblik.

Vraag en aanbodvraag en aanbod

Geopolitiekeconomische en politieke gebeurtenissen

 

Energieprijzen dalen na zorgen over nieuwe Lockdowns en AstraZeneca

Op de energiemarkten was er afgelopen week een overwegend negatief sentiment te zien, waarbij met name de olieprijs een fikse daling liet zien door toegenomen zorgen over nieuwe Europese lockdowns en problemen rondom het AstraZeneca-vaccin. Gevreesd wordt dat het economisch herstel en dus de vraag naar producten en diensten langer duurt dan eerder voorzien. Indien het economisch herstel uitblijft zal dit ook de vraag naar energie dempen.

De derde golf raakt Europa hard, dat is onder andere te zien in nieuwe lockdowns. Zo zijn Italië, Polen en een aantal landen in de Balkan-regio opnieuw in lockdown gegaan. Daar komt bij dat de vaccinatieprogramma’s in Europa niet zo voorspoedig lopen als vooraf gehoopt. Zo zijn meerdere landen inmiddels (tijdelijk) gestopt met het vaccineren van het AstraZeneca-vaccin door mogelijke bijwerkingen.

 

Olie dipt ruim 7%

Met name donderdag 18 maart ging het hard. De prijs van Brent-olie daalde van 67,74 $/Vat op woensdag 17 maart naar 62,87 $/Vat op de donderdag. Dat is een daling van 7,2 procent, waarmee dat de grootste daling dit jaar was. Inmiddels is de prijs enigszins hersteld en staat de prijs op het moment van publiceren weer boven de 64 $/Vat.

 

Opwaartse druk snel verdwenen

De enorme rally die vorig jaar oktober werd ingezet, na de bekendmaking van positieve studieresultaten van het Pfizer-vaccin, lijkt (voorlopig) tot stilstand gekomen. Een andere opwaartse druk waren de verschillende deals met productiebeperkingen van de Organization of the Peutroleum Exporting Countries (OPEC). Zo was te zien dat in de dagen voor de laatste deal van 4 maart de prijs aardig opliep, dat was met name nadat geruchten over de uitkomst van de deal naar buiten kwamen. In deze meeting werd een deal beklonken om de productiebeperkingen ook te handhaven tot en met het einde van april.

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren.

Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.