OPEC+-landen houden productie op peil in juli

Deze week in ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op de productiebeperkingen op het gebied van olie. Wat is er afgesproken en wat voor effect heeft dat op de energiewereld, we bespreken het hieronder. 

Productiebeperkingen 

Door de verminderde vraag als gevolg van de coronacrisis hebben de OPEC+-landen besloten om de olieproductie te beperken. Nu de  coronacrisis op zijn einde lijkt te lopen en de vraag weer toeneemt is er besloten de productiebeperkingen terug te schroeven en langzaamaan meer olie te produceren. De Organization of Petroleum  Exporting  Countries and allies (OPEC+) hadden in april al besloten om in de periode mei tot en met juli 2,1 miljoen vaten per dag (bpd) extra te gaan produceren. De verwachting was dat de vraag verder aan zou trekken, echter was er enige onzekerheid omtrent de situatie in India. Nu blijkt dat de vraag verder aantrekt, gaan de eerder verkondigde afspraken door. Desondanks steeg de olieprijs zoals afgelopen tijd gewoon door. 

Prijzen ondervinden geen hinder 

In april hadden de olievoorraden al een flinke afname laten zien. De Secretary General van OPEC, Mohammed Barkindo, heeft de verwachting uitgesproken dat deze voorraden verder zullen afnemen de komende maanden. Sinds de gemaakte afspraken in april zijn de prijzen inmiddels al met ruim 30 procent gestegen. Dinsdag 1 juni kostte een vat Brent 71 dollar, wat het hoogste niveau sinds maart was. 

Vooruitzichten 

De uitrol van de vaccinatieprogramma’s om Covid-19 terug te dringen en de enorme fiscale stimuleringen wereldwijd zorgen voor positieve vooruitzichten. Echter, de wereldwijde ongelijkheid op het gebied van beschikbare vaccins, aanhoudende uitbraken van het virus en hoge inflatie blijven een risico voor de vraag naar olie, aldus Mohammed Barkindo.

Meer weten?

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren. 

Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.