VS maakt de weg vrij voor afmaken van Nord Stream 2

Deze week gaan we in de rubriek ‘Nieuwberichten uit de energiemarkt’ dieper in op de laatste ontwikkelingen rondom Nord Stream 2, de nieuwe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. De pijpleiding heeft al veel stof doen opwaaien, hieronder vertellen we meer over dit project en de ophef die er om heen ontstaan is.

President Joe Biden ziet af van sancties

De regering van Biden heeft afgekondigd geen aanvullende sancties uit te vaardigen tegen de Russische vennootschap achter het Nord Stream 2 project. Waar de Verenigde Staten eerder nog meermaals hebben aangekondigd sancties op te leggen aan betrokken bedrijven en personen, zien ze hier nu van af. Alhoewel er wordt afgezien van verdere sancties rondom dit project geldt dit niet voor vier Russische schepen die momenteel bezig zijn met het aanleggen van de laatste pijpen in Deense wateren.

Biden gaf aan dat de sancties tegen het Nord Stream 2 project contraproductief zouden zijn voor de relatie met Europa. Verder verklaarde hij dat de pijpleiding al bijna voltooid is en het daarom niet zinvol is om nieuwe sancties op te leggen. Dat is een opvallend besluit. De potentiële dreiging van sancties was voor bijvoorbeeld het bedrijf Allseas voldoende om zich eind 2019 al terug te trekken uit het project. Voor meerdere bedrijven waren de (dreigende) sancties genoeg reden om het project niet te continueren.

Geopolitiek spel

De reden dat de Verenigde Staten tegen het Nord Stream 2 project is, is omdat Europa te afhankelijk zou worden van Rusland. Daarnaast zou de VS graag (vaak duurder) LNG aan Europa leveren. Duitsland wil daarentegen dat het project zo snel mogelijk wordt afgerond met de komende sluitingen van kolen- en kerncentrales in het land. Dit helpt Duitsland om de elektriciteitsvoorziening op orde te houden.

Momenteel speelt er nog een andere kwestie, namelijk tussen de EU en Wit-Rusland. In Wit-Rusland is een vlucht onderschept om tegenstanders van president Loekasjenko gevangen te nemen. Dit leidde tot een unaniem besluit van de EU dat er verdergaande sancties tegen Wit-Rusland nodig waren omdat dit een aanval op de democratie was. Door de ingebruikname van Nord Stream 2 zou de afhankelijkheid van doorvoerlanden Wit-Rusland en Oekraïne verminderd kunnen worden.

Geopolitiek heeft Rusland afgelopen jaren een aantal keer problemen gehad met doorvoerlanden zoals Oekraïne. Oekraïne ziet het project Nord Stream 2 van Rusland dan ook als manier om Oekraïne buitenspel te zetten.

Nederland heeft tevens ook profijt bij het voltooien van de pijpleiding. Doordat de gaswinning in Groningen eerder terug is geschroefd dan voorheen voorzien, wordt de afhankelijkheid van buitenlands gas alleen maar groter.

Capaciteit Nord Stream 2

De Nord Stream 2 pijpleiding komt naast de in 2012 in gebruik genomen Nord Stream te liggen. Daarmee worden doorvoerlanden gemeden en komt deze pijpleiding rechtstreeks van Rusland naar Duitsland te lopen. De capaciteit van de nieuwe pijpleiding, zal net als de oude 55 miljard kubieke meter per jaar zijn. Daarmee zou de directe flow van Rusland richting Duitsland dus verdubbeld worden tot een totaal van 110 miljard kuub. Rusland is momenteel al de grootste leverancier van gas aan de EU en levert iets meer dan 30% van de totale vraag van de EU.

De twee belangrijkste pijpleidingen naar West-Europa die momenteel van Rusland door Wit-Rusland en Oekraïne lopen, zijn gezamenlijk ongeveer twee keer zo groot (ongeveer 3000 GWh/d) als de nieuwe Nord Stream 2 (ongeveer 1500 GWh/d) pijpleiding. Daarmee zou toch de helft van de capaciteit eventueel vervangen kunnen worden.

Kaart

Meer weten?

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren. 

Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.