Energieprijzen laten fikse correctie zien

In de rubriek ‘Nieuwsbericht” uit de energiemarkt’ gaan we deze week dieper in op de correctie die zich onder andere afspeelde op de energiemarkten. Dat was niet de enige (financiële) markt waar we een correctie zagen. We ‘zoomen’ in op de belangrijkste oorzaken, lees hieronder verder.

Een stap terug na explosieve stijgingen

Afgelopen maanden zijn de prijzen van zowel CO2-, gas, stroom, kolen en olie flink opgelopen. Vanaf november hebben we een enorme rally gezien waarmee we alsmaar stijgende prijzen kenden. Dat is afgelopen week (tijdelijk) tot een eind gekomen. Dat was niet enkel het geval op de energiemarkt, maar ook op andere markten. Zo zagen we op de aandelenmarkt dat het sentiment een andere wending nam maar ook bij de cryptovaluta speelde zich een flinke correctie af. De overige grondstoffenmarkt liet ook een dip zien.

 

Prijzen al enigszins hersteld, rally (tijdelijk) gestopt

Op dinsdag 18 mei zette de correctie zich in. Zo zagen we op maandag 17 mei de CO2-sluitprijzen boven de 57 €/EUA uitkomen, terwijl op dinsdag de prijs sloot op 50,4 €/EUA. Dat betekende een ruime 10 procent daling binnen een week. De dagen erna toonde de prijzen veerkracht en op maandag waren de CO2-prijzen alweer opgekropen 53,4 €/EUA. Zoals genoemd kenden we vanaf november een enorme rally van onder andere de CO2-prijs. De prijs van CO2 begaf zich rond de 24 €/EUA. Met de sluiting van afgelopen maandag betekende dat een prijsstijging van ruim 130 procent.

 

Gas en elektriciteit onderuit, kolen blijft overeind

De prijzen voor elektriciteit daalden voor 2022 van een sluitprijs op maandag van 64,4 €/MWh naar een niveau net onder de 60 €/MWh op dinsdag. Ook deed gas voor levering 2022 een stap terug en daalde deze van 21,2 €/MWh naar 19,7 €/MWh op dezelfde dagen. De kolenprijs bleef aardig overeind en liet een kleine daling zien, maar is inmiddels weer volledig hersteld.

 

Meer weten?

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren. 

Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.