Invloeden op de energieprijs

Deze week in ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op factoren die van invloed zijn op de prijs van energie. Zo was er afgelopen week al in het Market Report te lezen dat de prijzen in korte tijd behoorlijk gestegen zijn.

Flinke stijging in prijzen

Met name de prijzen op de korte termijn lieten een flinke stijging zien. Dat had meerdere oorzaken, er waren bijvoorbeeld meerdere nieuwsfeiten die zijn weerslag hadden op de energieprijzen. werd er wederom een koudefront verwacht en toonde de olievoorraden een afname. Zo liep de spanning in het Oosten op en onzekerheden in de markt worden over het algemeen direct verwerkt in de prijs.

 

Spanning in het Oostblok

De spanning tussen Oekraïne en Rusland zijn wederom opgelopen. In 2020 werd er een akkoord bereikt waarin er een wapenstilstand werd afgesproken. Nu zijn afgelopen weken de gevechten wederom geïntensiveerd en zijn er in het eerste kwartaal dan ook beduidend meer militaire doden gevallen. Dit zijn allemaal factoren die in meer of mindere mate effect kunnen hebben op energieprijzen. Dit zorgt voor onzekerheid op een markt waar normaal gesproken veel gas uit Rusland komt wat voor een deel via de Oekraïne wordt getransporteerd.

 

Gas duurder, meer vraag naar kolen

Zodra de prijs van gas stijgt kan er een grotere vraag naar kolen ontstaan. Dat komt doordat indien gascentrales goedkoper zijn, bij een stijgende gasprijs stijgt dit kostenvoordeel (deels) verdwijnt. Op zo’n moment produceren er steeds meer kolencentrales energie. Een kenmerk van een kolencentrales is dat deze (gemiddeld) meer CO2 uitstoten dan een gascentrale. Dit verhoogd de vraag naar CO2-certficiaten, wat zijn weerslag heeft op de prijs.

 

Samenhang energieprijzen 

Bovenstaande alinea toont wederom dat er meerdere zaken invloed hebben op de gas- en stroomprijs en dat ook zeker de samenhang een belangrijke rol speelt. Over het algemeen zijn de onderstaande punten van grootste invloed op de prijzen:

  • Weeromstandigheden
  • Economische en geopolitieke gebeurtenissen
  • CO2-prijs
  • Kolenprijs
  • Olieprijs

In principe is alles te herleiden naar vraag en aanbod en dat is dan ook hoe de prijzen tot stand komen.

 

Meer weten?

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren. 

Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.