Prijsontwikkelingen en akkoord op CO2-gebied

Deze week in ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op de laatste ontwikkeling op het gebied van CO2. We nemen de prijsontwikkelingen onder de loep en tevens zijn er afgelopen tijd meerdere nieuwsfeiten voorbij gekomen. Lees hieronder snel verder.

Record na record

De CO2-prijs heeft afgelopen tijd een geleidelijke maar tegelijkertijd ook een behoorlijke stijging laten zien. Op de spotmarkt steeg de prijs op 4 mei kort boven de 50 €/EUA, wederom een record. Op 1 maart zagen we nog een sluitprijs op de spotmarkt van 37,1 €/EUA, een toename van bijna 12,9 €/EUA, oftewel een stijging van bijna 35 procent. Er zijn dan ook behoorlijk wat ontwikkelingen op het gebied van CO2, waar we hieronder meer over vertellen.

 

Akkoord in Brussel

Woensdag 21 april werd er een akkoord gesloten in Brussel. De Europese Raad, Europese Commissie en Europees Parlement sloten een akkoord voor een reëel CO2-reductiedoel van 52,8 procent in 2030. Het totale reductiedoel is 55 procent ten opzichte van 1990, echter zijn er ‘sinks’ meegenomen. Sinks houden in dat er rekening wordt gehouden met een CO2-reductie van 2,2 procent door landgebruik. Daarmee komt het reële reductiedoel uit op 52,8 procent. Eerder werd in gezet op 60 procent reductie door het Europees Parlement, maar dit bleek niet haalbaar. Ursola von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gaf aan dat niet het percentage voor sommigen te veel en voor andere te weinig is, maar dit blijkt mogelijk voor de industrie alsook de economie. Eerder was er een reductiedoel van 40 procent in 2030 ten opzichte van 1990 overeengekomen.

 

Speculanten en nieuwe toetreders 

De CO2-markt heeft door de alsmaar oplopende prijzen ook de aandacht getrokken van speculanten en nieuwe geldfondsen. Dit had als gevolg dat er meer volume werd verkocht, wat de prijs verder opdreef.

 

VS sluit weer aan tijdens klimaattop

Sinds Joe Biden weer president is van de Verenigde Staten staat het klimaatbeleid weer hoog op de agenda. Tijdens een virtuele klimaattop die afgelopen donderdag plaatsvond gaf hij aan de uitstoot van broeikasgassen in de Verenigde Staten met minimaal de helft te zullen verminderen. Het werd tijdens de top duidelijk dat de VS druk probeert uit te oefenen op andere grote uitstoters in de wereld. Zo deden meerdere landen toezeggingen zoals Japan, Brazilië, Canada en China.

 

Meer weten?

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren. 

Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.