Recordhoeveelheid gas opgewerkt

In de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ zoomen we telkens in op een bepaald onderwerp. Deze week is dat het recordhoeveelheid gas die GTS heeft opwaardeerd tot Groningenkwaliteit.

Geen gas uit Groningen, kwalitatief wel gelijkwaardig

Gasunie Transport Services (GTS) heeft in het gepubliceerde jaarverslag bekend gemaakt een recordhoeveelheid gas te hebben opgewaardeerd tot 'Groningenkwaliteit'. Groningenkwaliteit wordt gezien als gas dat van gelijkwaardig kwaliteit is als gas uit Groningen. Het gaat om 33,3 miljard kubieke meter gas. Dat betekent een toename van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. De gaswinning in Nederland staat onder druk en wordt ook afgebouwd. Het gas dat uit het buitenland en uit kleinere velden elders komt is hoogcalorisch gas. Dit moet worden opgewaardeerd tot laagcalorisch gas door het bijmengen van stikstof.

Afbouwen gaswinning Groningen

GTS is er al jaren op gericht om de gaswinningen in Groningen af te bouwen. Zoals genoemd doen ze dat door gas elders te halen en bij te mengen met stikstof. Sinds begin 2020 is ze in staat om 310.000 kuub stikstof per uur bij te mengen in de Wieringermeer, wat een toename van 80.000 kuub betekende. Daarmee kan GTS van Groningenkwaliteit produceren, wat maakt dat de gaswinning in Groningen met 5 miljard m3 per jaar omlaag kan. De huidige binnenlandse behoefte aan laagcalorisch gas is in totaal circa 23 miljard m3. Verder meldde GTS dat ze in het eerste kwartaal van 2022 een uitbreiding van de stikstofinstallatie bij Zuidbroek operationeel verwachten te hebben. Gecombineerd met een lagere export naar België en Duitsland van laagcalorisch gas, onder andere door de overgang naar laag- naar hoogcalorisch verbruik, zou er daarmee in 2022 geen behoefte meer zijn aan gasidwinning uit Groningen. Mits het een jaar is met een gemiddeld temperatuursverloop.

Daling in gastransport

In 2020 vervoerde GTS minder gas. In 2020 werd er 78,7 miljard kubieke meter gas vervoerd ten opzichte van de 81,8 miljard een jaar eerder. Dat lag niet aan het binnenlands verbruik; dat was nagenoeg onveranderd. Een daling van 6 procent was te zien bij de kleinverbruikers, maar dit werd goedgemaakt door een recordverbruik door gascentrales. De daling in transport kwam met name door een hogere effectieve temperatuur en verminderde export door het ombouwen van buitenlandse gasmarkten.

Grotere afhankelijkheid van buitenland

Het afbouwen van de winning in Groningen maakt Nederland afhankelijker van het buitenland in de gasvoorziening. Er komen dan ook steeds meer ladingen LNG ons land binnen. Om deze afhankelijkheid enigszins af te zwakken worden er ook binnenlandse oplossingen gezocht zoals het vergroten van gasopslagen. Dat verminderd de acute afhankelijkheid en geeft wat meer tijd om de gastoevoer veilig te stellen. Een voorbeeld hiervan is de opslag Norg; hier werd de opslagcapaciteit uitgebreid van vijf miljard naar zes miljard kubieke meters gas door een verhoging van de druk.

Wij informeren u graag

Volg de markt op de voet via ons Market Report van deze aankomende week en laat u informeren. Wilt u met ons in gesprek, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het sturen van een e-mail aan zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met ons via chat, zie rechtsonder op deze pagina.   

Broninformatie:

Jaarverslag GTS, zie hier