Uitleg maandfactuur

U ontvangt maandelijks van PZEM een factuur voor uw afname van elektriciteit en/of gas. Deze wordt ook wel maandfactuur genoemd. Wij begrijpen dat er tijdens het lezen van de maandfactuur vragen kunnen ontstaan.

Daarom maken we u in onze brochure wegwijs in onze maandfactuur en proberen we uw mogelijke vragen te beantwoorden. We leggen uit welke gegevens u op de maandfactuur vindt en wat ze voor u betekenen. Bekijk de brochure hieronder of download de brochure.

Veelvoorkomende vragen

Waarom betaal ik in januari meer energiebelasting dan in december?

Energiebelasting is opgedeeld in 'zones’. Per 1 januari van elk kalenderjaar wordt uw verbruik op nul gezet en start u in zone 1, dit is de zone met de hoogste energiebelastingtarieven. Naarmate het verbruik gedurende het jaar oploopt, doorloopt u de zones met de lagere tarieven waardoor u minder energiebelasting gaat betalen.

De verschillende zones en bijbehorende energiebelastingtarieven vindt u in onze brochure 'Uitleg over onze maandfactuur'. Deze downloadt u eenvoudig hier

Waarom is de teruglevering op de factuur minder dan de opwek van mijn zonnepanelen?

Wanneer u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, levert u terug aan het energienet. Op onze factuur ziet u enkel het deel dat terug geleverd is aan het energienet. De totale opbrengst van uw zonnepanelen kunt u terugzien op de omvormer of via een speciale (onafhankelijke) app.

Hoe wordt EB en ODE berekend als ik terug lever aan het energienet?

Dit ligt aan het type aansluiting. Bij een kleinverbruiksaansluiting wordt er gesaldeerd. Dit houdt in dat de teruglevering in mindering wordt gebracht op de levering. U betaalt enkel EB en ODE over de levering (verbruik) die hierna overblijft. Is de teruglevering hoger, dan betaalt u geen EB en ODE. Voor grootverbruiksaansluitingen geldt deze salderingsregeling niet.

Wanneer ontvang ik mijn jaarafrekening?

U ontvangt uw jaarafrekening aan het begin van het eerste kwartaal na het leveringsjaar. Enkel de aansluitingen die maandelijks op voorschot zijn gefactureerd krijgen een jaarafrekening. De aansluitingen die maandelijks op werkelijk verbruik worden afgerekend, ontvangen geen jaarafrekening.

Waarom kan ik geen factuur downloaden in Mijn PZEM?

In Mijn PZEM op de facturen pagina ziet u rechtsboven in uw facturenoverzicht u een download knop waarmee u een overzicht van uw facturen kunt downloaden.

Veel gestelde vragen

Bij onze veelgestelde vragen krijgt u antwoord op al uw vragen over uw maandfactuur. Zit uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

 

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

Mijn PZEM

Via Mijn PZEM regelt u eenvoudig al uw energiezaken. Zo kunt u eenvoudig uw contracten raadplegen of een aansluiting toevoegen of afmelden aan een reeds lopend contract.

 

Meer informatie over Mijn PZEM

Downloads