De energieprijs onder de loep
Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op een jaarverbruik van 200.000 kWh met tarieven van 0,2 €/KWh normaaltarief en 0,15 €/KWh laagtarief.
De klant is aan PZEM een vergoeding verschuldigd voor de levering van het profiel, de overname van de programmaverantwoordelijkheid en het dragen van de eventuele kosten van onbalans.
Verder is er nog de energiebelasting, een belasting die de overheid heft over het verbruik van elektriciteit en gas. PZEM is belast met het innen van deze belasting. De energiebelastingstarieven worden jaarlijks door de overheid vastgesteld.
De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing van de overheid op het verbruik van elektriciteit en aardgas. Deze opslag is bedoeld om het financieren van de productie van duurzame energie te stimuleren. PZEM is belast met het innen van deze opslag.
Tenslotte is er nog de omzetbelasting (BTW 21%). Omgerekend vormt dit ongeveer 17% van het totaalbedrag. Onze energieprijs is te verdelen in twee categorieën: de contractprijs + meerdere belastingen.
Let op: Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te dempen, heeft de Nederlandse overheid maatregelen genomen: De btw wordt verlaagd van 21% naar 9%. Deze verlaging geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2022 en gaat in op 1 juli 2022.
Factoren die de marktprijs van energie bepalen
Hoe de marktprijs van energie tot stand komt, is een ingewikkeld verhaal. Zo zijn er veel factoren die de marktprijs beïnvloeden: de brandstofprijzen van de elektriciteitscentrales bijvoorbeeld. Maar ook de vraag uit de markt, economische ontwikkelingen, de prijs van CO2 en weersinvloeden.

Heeft u een vraag?
Onze marktanalist helpt u graag verder. Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.
"*" geeft vereiste velden aan