Afgelopen week bespraken we dat Duitsland wederom een bruinkoolreserve activeert. In het marktrapport van deze week gaan we verder in op de aanhoudende windopwekking die de energieprijzen verankert.

Korte termijn

Vorige week kende het vasteland, met uitzondering van maandag en donderdag, een robuuste productie van hernieuwbare energie. De windproductie steeg met name in het weekend, wat leidde tot negatieve spotprijzen per uur gedurende 16 van de 48 uur in Nederland. Deze consistente windproductie zorgde ervoor dat de Nederlandse wekelijkse gemiddelde spotprijzen neerkwamen op 84 €/MWh, een stijging van 1,4 €/MWh ten opzichte van de voorgaande week toen de windproductie ook het seizoensgemiddelde met een aanzienlijk bedrag overschreed.

Ondanks de verhoogde windactiviteit tijdens het weekend waren er periodes, vooral op maandag en donderdag, waarin de windproductie aanzienlijk daalde. Tijdens deze perioden was een aanzienlijke afhankelijkheid van gasproductie nodig om te voldoen aan de energievraag in de meeste landen in de Centraal-West-Europese regio.

In de komende maanden was er een opmerkelijke stijging van de gasprijzen. Het TTF-contract voor november steeg met €15,8 en eindigde de week op 54 €/MWh. Ondertussen stegen de TTF-prijzen voor december met 13,4 euro en kwamen ze uit op 56,3 €/MWh.

Bovendien stegen de koolstofprijzen voor december 2023 met 5,5 euro en sloten de week af op 86 €/MWh. Er was ook een opwaartse trend in de Nederlandse stroomvooruitzichten. Het basislastvermogen voor november in Nederland steeg met €30,2 en eindigde de week op 128,9 €/MWh. De basislast voor december steeg daarentegen met 23,4 euro en eindigde op 132,4 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Vakbonden bij Chevron’s Australische LNG-fabrieken zijn van plan om de stakingen te hervatten, waardoor een geschil dat begon nadat een voorlopig akkoord eerder deze maand in duigen viel, verhevigd wordt. Op de locaties Gorgon en Wheatstone, die bijdragen aan 6% van de wereldwijde LNG-aanvoer, werd in september wekenlang gestaakt. Hoewel de Fair Work Commission bemiddelde in gesprekken en vroeg om een stakingsstop, gaf de vakbondscoalitie Offshore Alliance aan dat de stakingen zouden doorgaan tenzij Chevron zijn standpunt zou herzien.

Voor de 2024 TTF gascontracten was er een stijging van €11,3, waarbij de markt sloot op 56,5 €/MWh. De koolstofprijzen voor de eerste jaren stegen met €5,6 en sloten af op 90,1 €/EUA. Het Nederlandse CAL-24 stroomcontract steeg met bijna 22 euro en kwam uit op 133,9 €/MWh. De clean spark spread voor het komende jaar daalde echter met 1,9 euro en eindigde de week op -6,4 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*