Korte termijn

Afgelopen week zakte de windproductie in de meeste landen en verbeterde de zonopwek tegen het einde van de week. Op maandagavond schoten de prijzen richting de 200 €/MWh. Aan de hand van de spotprijzen kan men concluderen dat van maandag tot en met vrijdag gas- en kolencentrales veelal marginaal waren, met uitzondering van de zonuren. Echter zagen we op dinsdag en vrijdag dat zelfs tijdens de zonuren conventionele centrales prijszettend waren. De Nederlandse spotprijs was vorige week gemiddeld 79 €/MWh. De gemiddelde Franse spotprijs was afgelopen 30 euro hoger en was 51 €/MWh. De Franse netwerkbeheerder publiceerde donderdag een bericht waarin het aangaf dat het actiever zal aangeven wanneer er exportrestricties zullen zijn. Frankrijk is al maandenlang stroom aan het exporteren richting omringende landen maar in maart en april beperkte RTE de exportcapaciteiten omdat het Franse stroomnet potentieel in de problemen kon komen. Niet zo lang geleden werd er bekend gemaakt dat soortgelijk restricties tussen augustus en oktober wederom kunnen optreden. Op vrijdag waarschuwde de Belgische netwerkbeheerder Elia dat er in de zomer momenten kunnen zijn waarop het aanbod van stroom veel groter is dan de stroomvraag. Dit zal voornamelijk gebeuren wanneer de vraag laag is (bijvoorbeeld in het weekend) en zonnepanelen en kerncentrales veel stroom produceren. België importeert momenteel veel stroom uit Frankrijk en exporteert dit richting Nederland en Duitsland. Verder onderstreept Elia de noodzaak voor flexibiliteit op de stroommarkt om het net in balans te houden. Gas leverde vorige week iets in en de contracten voor juli en augustus sloten beide zo’n anderhalve euro lager op 33,9 en 34,3 €/MWh. CO2 bewoog nauwelijks en sloot op 68,1 €/EUA. De Nederlandse stroomforwards voor juli en augustus leverden iets meer dan 2 euro in en sloten op respectievelijk 67,2 en 71,9 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

De gasprijs voor volgend jaar bleef ongewijzigd en bleef staan op 37,4 €/MWh. CO2 deed ook weinig en sloot op 70,9 €/EUA. De Nederlandse CAL-25 leverde een euro in en kwam uit op 86,9 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*