Korte termijn

De gemiddelde Nederlandse spotprijs was vorige week 64,5 €/MWh en de gemiddelde day-ahead gasprijs lag met 25,5 €/MWh een euro lager dan een week eerder. Conventionele centrales waren doorgaans marginaal. Tegen het einde van de week zagen we de windopwek weer toenemen waardoor de stroomprijzen veelal naar beneden gedrukt werden. Op vrijdag werd tevens bekend gemaakt dat er de komende weken in Groningen een productierestrictie voor sommige kolen- en gascentrales zal gelden waardoor er tijdens de piekuren minder stroom mag worden opgewekt.
De onbalansmarkt was tijdens het weekend zeer volatiel. Op zaterdag zagen we halverwege de ochtend tot en met het begin van de middag de onbalansprijzen vooral omhoog schieten tot ongeveer 1900 €/MWh. Het lijkt er op dat dit onder andere veroorzaakt werd door een lagere zonopwek. In Duitsland was er tevens minder windopwek. Op zondag was het tegenovergestelde te zien: daar waren de onbalansprijzen tijdens de zonuren zeer negatief, met uitschieters tot -375 €/MWh.
Voor de komende maanden zagen we weinig beweging in de uiteindelijke settlement prijzen ten opzichte van een week eerder. Gas bewoog met een halve euro omhoog en was 27 €/MWh. CO2 voor het restant van dit jaar sloot een euro hoger op 59,4 €/EUA. Op april na bewogen de Nederlandse stroomfutures niet tot nauwelijks in vergelijking met de week ervoor. April sloot anderhalve euro lager op 52,6 €/MWh. De clean spark spreads voor het komende kwartaal verslechterden. De spark spread voor april en mei waren respectievelijk -20 en -24 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Vorige week werd bekend gemaakt dat de Britse overheid voornemens is om meer gasgestookte centrales te gaan bouwen. Daarnaast zou de levensduur van enkele bestaande gascentrales verlengd moeten worden. De overheid verwacht dat de gascentrales die gebouwd zullen worden in staat zullen zijn om CO2 af te kunnen vangen of volledig op waterstof te kunnen draaien. Volgens de Britse minister van Energie zal er in de komende jaren zo’n 15 GW aan gasgestookte capaciteit verdwijnen en moet er ongeveer 5 GW aan nieuwe capaciteit gebouwd moeten worden gebouwd om de leveringszekerheid te garanderen. Vorige maand maakte de Duitse overheid eveneens bekend meer gasgestookte capaciteit te willen bouwen (Duitsland wil relatief snel 10 GW aan gasgestookte centrales bouwen – PZEM).
Voor 2025 bewoog gas nauwelijks en sloot deze op 30,3 €/MWh. CO2 liep met een euro op naar 61,6 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract werd anderhalve euro duurder en stond aan het eind van de week op 76 €/MWh. De clean spark spread verbeterde met bijna een euro en was ongeveer -3,8 €/MWh. De dark spread was -14,6 €/MWh.

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*