Korte termijn

Vorige week liepen de temperaturen flink op in Noordwest-Europa en door een dominant hogedrukgebied was er geen tot weinig wind. Hierdoor was de restvraag in Frankrijk, Nederland en Duitsland hoog en liep de stroomvraag op in Frankrijk waardoor er vaker een beroep moest worden gedaan op conventionele centrales, waarvan een deel al een tijd niet had aangestaan door de bovengemiddelde hoeveelheid hernieuwbare opwek in de voorgaande weken. Mede hierdoor liepen de prijzen flink op tijdens de avondpieken en zo eindigde de spotprijs op woensdagavond bijvoorbeeld op 290 €/MWh. Tegen het einde van de week zakten de temperaturen weer.

Op donderdag en woensdag waren er van dag tot dag flinke verschillen in de weersvoorspellingen. Op beide dagen waren er momenten waar er veel minder opwek was dan een dag eerder voorspeld werd en tegelijkertijd draaiden de meeste conventionele centrales al maximaal op deze momenten. Uiteindelijk werd er op beide dagen noodvermogen afgeroepen door TenneT waarbij er moest worden opgeregeld en liepen de prijzen op tot bijna 2000 €/MWh. De gemiddelde Nederlandse spotprijs was 117,5 €/MWh vorige week ten opzichte van 97,1 €/MWh een week eerder.

De gasprijs kwam iets af ten opzichte van een week eerder en tegen het einde van de week kwamen er berichten naar buiten dat het er op leek dat de stakingen bij de Australische LNG producenten van de baan waren. September zakte met anderhalve euro naar 34,8 €/MWh. Oktober zakte met ruim 4 euro naar 37,8 €/MWh. CO2 werd iets goedkoper nadat het met bijna 3 euro wegzakte tot 85,4 €/MWh.

De Nederlandse stroomcontracten werden goedkoper voor de komende maanden. September zakte met anderhalve euro naar 93,7 €/MWh en oktober werd bijna 8 euro goedkoper en sloot de week af op 100 €/MWh. De stroomprijzen zakten weliswaar, maar de clean spark spreads voor diezelfde maanden verbeterden iets. De CSS in september verbeterde met bijna 3 euro maar bleef negatief op -3 €/MWh. De CSS voor oktober liep eveneens op, met zo’n anderhalve euro en was -2,7 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Vorige week woensdag werd bekend dat de Franse overheid kolencentrales meer ruimte geeft om te draaien tot en met het einde van volgend jaar. Kolencentrales in Frankrijk krijgen tijdelijk meer ruimte om CO2 uit te stoten waardoor ze een extra 500 uur zouden kunnen draaien. Kolencentrales hebben in Frankrijk met een totale capaciteit van iets minder dan 2 GW een zeer gering aandeel in de opwekmix van het land.

Voor 2024 werden gas en CO2 goedkoper. Het gascontract zakte met bijna 3 euro weg naar 52,1 €/MWh en CO2 werd bijna 3 euro goedkoper en sloot de week af op 89,6 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract werd bijna 6 euro goedkoper en sloot op 124,8 €/MWh. De CSS voor volgend jaar verbeterde met ongeveer een euro maar blijft negatief op -6,8 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*