Korte termijn

Vorige week liep de gasprijs heel eventjes op tot boven de 33 €/MWh. De situatie in het Midden-Oosten is nog altijd gespannen. Op vrijdagnacht zou Israël kortstondig Iran hebben aangevallen. Enkele uren later opende de gasprijs iets hoger maar zakte vervolgens. Uiteindelijk bleef de prijs voor het gascontract voor mei gelijk ten opzichte van de week ervoor nadat deze op 30,8 €/MWh sloot.
Als het gaat om hernieuwbare opwek was afgelopen week een continuatie van de week ervoor. Het waaide hard waardoor de windopwek op de meeste dagen bovengemiddeld was. De zonopwek was wederom relatief beperkt. Zonnige dagen zijn tot nu toe schaars geweest in Nederland. Tegen het einde van de week zagen we de hernieuwbare opwek wegzakken. Gemiddeld was de Nederlandse spotprijs 64,9 €/MWh en was hierdoor bijna 16 euro duurder dan de week ervoor.
Voor de komende maanden bleven de gasprijzen ongewijzigd. CO2, dat twee weken geleden flink was gestegen, leverde bijna 3 euro in en het contract voor december 2024 sloot op 68,8 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract voor mei bewoog nauwelijks, juni en juli sloten ietsjes lager op respectievelijk 63,8 en 67,9 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

De Duitse overheid heeft vorige week overeenstemming bereikt over een wetgevingspakket dat er op toeziet dat het geïnstalleerd vermogen van onder andere zonne-energie sneller moet toenemen. Zo zal er meer land worden vrijgemaakt waar zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden en zullen aanbestedingen voor zonne-energie over grotere volumes gaan. Duitsland had eind 2023 zo’n 82 GW aan geïnstalleerd zonvermogen maar zal bijna ieder jaar ongeveer 20 GW moeten toevoegen om de klimaatdoelstelling van 215 GW in 2030 te halen. Afgelopen jaar werd er zo’n 14 GW toegevoegd.
De Duitse energietoezichthouder is eveneens aan het kijken hoe het om moet gaan met de toename in geïnstalleerd vermogen van hernieuwbare energie. Net als Nederland heeft Duitsland in toenemende mate te maken met congestie. De opwek vindt daar veelal plaats in het noorden terwijl de consumptie het hoogste is in het zuiden. Windparken moeten hierdoor steeds vaker hun productie beperken. Er zal nu gekeken worden hoe deze opwek beter benut kan worden waardoor er minder beperkingen nodig zullen zijn.
Voor volgend jaar zakte de gasprijs uiteindelijk met anderhalve euro weg naar 34,5 €/MWh. CO2 leverde bijna 3 euro in en was 71,5 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract voor 2025 leverde iets meer dan 4 euro in en sloot op 84,3 €/MWh. De clean spark spread verslechterde met 70 eurocent en was -7 €/MWh tegen het einde van de week.

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*