Korte termijn

Vorige week zagen we de temperaturen aan het eind van de week wegzakken tot onder het seizoensgemiddelde in Noordwest-Europa. Aan het begin van de week zakte de wind maar op donderdag en vrijdag liep de windopwek flink op. Gemiddeld eindigde de spot op 104 €/MWh, zo’n 13 euro hoger ten opzichte van een week eerder. De gemiddelde gasprijs was uiteindelijk 45,6 €/MWh, bijna 2 euro hoger dan de week ervoor. Van maandag op zondag was er een aanzienlijke verschuiving te zien in de weersvoorspellingen voor 2 tot 3 weken vooruit. Geruime tijd was de verwachting dat de temperaturen bovengemiddeld warm uit zouden vallen, maar op zondagavond was te zien dat het in Europa een stuk kouder zou gaan worden. Hierdoor liepen de stroomprijzen flink op. Het Nederlandse stroomcontract voor december werd zo’n 8 euro duurder en was uiteindelijk 104,8 €/MWh. De gasprijs voor december nam toe met bijna 2 euro en sloot op 46,7 €/MWh. CO2 bleef min of meer gelijk op 76,6 €/EUA. In Finland sloot de day-ahead veiling voor vrijdag op -203 €/MWh nadat een marktpartij een fout had gemaakt bij het biedingsproces. De partij publiceerde een REMIT bericht op Nord Pool waarin het schreef dat het gemiddeld bijna 6 GW had aangeboden voor ieder uur waardoor de laatste 10 uur van de dag op -500 €/MWh uitkwam. Aan Nord Pool werd vervolgens gevraagd om een tweede veiling te initiëren, maar na een discussie met Europese beurzen bleek dat dit niet kon. In verschillende Europese landen zou normaliter automatisch een tweede veiling worden gehouden, maar dit is niet het geval voor de Scandinavische landen. De Finse transmissienetbeheerder Fingrid spoorde partijen aan om onder andere zo veel mogelijk op de intradagmarkt te handelen en vroeg consumenten om hun stroomgebruik te matigen ondanks de negatieve prijzen.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Voor volgend jaar liep de gasprijs bijna een euro op. TTF voor 2024 sloot uiteindelijk op 47,3 €/MWh. CO2 bewoog niet tot nauwelijks en bleef gelijk op 80,2 €/EUA. De stroomprijs zakte met 50 eurocent weg naar 111,5 €/MWh. De clean spark spread verslechterde met 2 euro en was -7,5 €/MWh. De dark spread verslechterde met bijna 3 euro maar bleef positief op 3 €/MWh.
Voor 2024 heeft de Europese Commissie bepaald dat ondergrondse gasopslagen per 1 november tot 90% gevuld moeten zijn voor alle lidstaten. Ook zijn er doelstellingen gespecificeerd voor 1 februari, mei, juli en september. De opslagdoelstelling voor februari is bedoeld voor een eventuele periode met veel kou. De Nederlandse gasopslagen hoeven ten opzichte van 2023 tussendoor minder vol te zijn. Landen zoals Oostenrijk en Frankrijk moeten hun gasopslagen meer vullen komend jaar. Landen mogen hun doelstellingen met niet meer dan 5% missen.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*