Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij de Nederlandse stroomprijzen die naar ongekende hoogtes zijn gestegen. Deze week in het marktrapport behandelen we de energiemarkt dat zich klaar maakt voor de Europese noodmaatregelen nadat Gazprom de gaslevering niet hervat. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Vorige week maandag maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bekend dat de Europese Unie moet ingrijpen op de energiemarkten. Ze sprak over het invoeren van noodmaatregelen en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt. Ondertussen zijn de gasopslagen in Europa gemiddeld voor 80% gevuld, een doelstelling die 1 november als deadline had. De prijzen van gascontracten voor de langere termijn gingen vorige week dan ook flink naar beneden. Het gascontract voor 2023 zakte met bijna 130 euro weg naar 176,9 €/MWh. In navolging hiervan daalden de stroomprijzen flink: het Nederlandse stroomcontract voor 2023 daalde met 356 euro en sloot op 374,7 €/MWh. Ook de prijs van CO2 zakte met bijna 13 euro terug naar 81 €/EUA. Verder maakte het Europese agentschap voor de samenwerking tussen energietoezichthouders ACER bekend dat er gekeken moet worden naar het eventueel aanpassen van het mechanisme waarbij het prijsplafond voor stroom automatisch wordt verhoogd met 1,000 euro wanneer een uur hoger sluit dan 60% van het op dat moment geldende prijsplafond. Over 2 weken zal dit plafond verhoogd worden naar 5,000 €/MWh. Wij schreven al eerder over deze automatische verhoging en de potentiële gevolgen hiervan in ons nieuwsbericht. Lees meer via zorgen over komende winter: Extreme stroomprijzen in Frankrijk kunnen de Nederlandse groothandelsmarkt raken.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Vrijdagavond kondigde Gazprom aan dat de gasaanvoer via de Nord Stream 1 niet hervat zou worden. Het meldt dat er verschillende olielekkages zijn gevonden bij de gascompressor van het compressiestation in Portovaya en dat dit een onveilige situatie veroorzaakt. Daarnaast meldt het bedrijf dat er soortgelijke olielekken al eerder ontdekt werden bij andere gascompressorunits die hierdoor nog steeds niet operationeel zijn. De reparatie hiervan zou alleen mogelijk zijn in een speciale werkplaats. Siemens weerlegt dit en zegt dat een dergelijke lekkage ter plekke verholpen kan worden en dat er geen reden is om de gasaanvoer volledig stop te zetten aangezien Gazprom over extra gascompressors zou beschikken. Desondanks zakten de gasprijzen gedurende de week zelf flink weg. Mede hierdoor lag de gemiddelde wekelijkse Nederlandse stroomprijs met 467 €/MWh zo’n 110 euro lager dan een week eerder. Voor de komende maanden zakten de prijzen gemiddeld zo’n 127 euro naar beneden. Zo sloot het contract voor oktober 129 euro lager dan een week eerder op 207,5 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract voor oktober ging met bijna 350 euro naar beneden en sloot uiteindelijk op 429 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*