Korte termijn

Afgelopen week was het weer redelijk wisselvallig maar bleef het vooralsnog mild. Temperaturen zakten tegen het einde van de werkweek richting het klimaatgemiddelde en zagen we wind in Nederland op donderdag en vrijdag plotseling flink wegzakken. Gedurende het weekend nam de wind weer flink toe in Noordwest-Europa. In algemene zin leek de week sterk op de week ervoor. Zo was de gemiddelde Nederlandse spotprijs met 90,5 €/MWh iets lager dan een week eerder. De gasprijs liep gedurende de week iets op en was met 43,9 €/MWh gemiddeld bijna anderhalve euro duurder.
De huidige weersomstandigheden brengen buitenom de milde temperaturen, wind ook meer regenval met zich mee. Hierdoor lopen de waterstanden in onder andere de Rijn flink op. Reuters meldde vorige week dat sommige delen van de Rijn waren afgesloten voor scheepvaart vanwege het hoge waterpeil. Sommige schepen hebben niet genoeg ruimte om onder bruggen door te varen waardoor ze Zwitserland niet kunnen bereiken. Vorig jaar was een te laag waterpeil gedurende de zomer een knelpunt waardoor de transport van kolen beperkt werd.

Kijkend naar de laatste maand van dit jaar zagen we de gasprijs iets zakken. TTF zakte met bijna anderhalve euro weg naar 45,1 €/MWh. CO2 leverde een euro in en was uiteindelijk 76,5 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract werd 5 euro goedkoper en was 96,8 €/MWh. Voor de komende paar maanden zakten de clean spark spreads eveneens weg. De spark spread voor december blijft nog altijd zeer negatief op ongeveer -17 €/MWh. Spark spreads voor januari en februari leverden respectievelijk 2,5 en 0,50 euro in en eindigden op -3,3 en 2,7 €/MWh.
ENTSO-E maakte vorige week bekend dat het voor komende winter niet verwacht dat er een tekort aan opwekcapaciteit zal zijn in Europa. Met de verwachtingen van nationale netbeheerders zou er genoeg opwekcapaciteit moeten zijn om aan de stroomvraag te kunnen voldoen. Naar verwachting zijn er genoeg kerncentrales beschikbaar in Frankrijk en zijn er genoeg gascentrales in Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook de wateropslagen zijn beter gevuld in vergelijking met vorig jaar. Verder wordt verwacht dat de stroomvraag min of meer gelijk zal zijn met de gemiddelde stroomvraag van de afgelopen 5 jaar. Op regionaal niveau zijn er wel risico’s, met name in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk op het moment dat het heel koud wordt.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Voor volgend jaar liep de gasprijs met bijna anderhalve euro terug en sloot deze op 46,6 €/MWh. CO2 werd 2 euro goedkoper en was 80,2 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract zakte met 2 euro weg naar 112 €/MWh.
De clean spark spread liep met zo’n anderhalve euro op naar -5,6 €/MWh. De dark spread verbeterde met 2 euro en was 4,8 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*