Korte termijn

Afgelopen week was er nagenoeg geen wind in Nederland en Duitsland. Pas vanaf zaterdagavond zagen we de windopwek kortstondig toenemen. De zonopwek was aan het begin van de week nog bescheiden. Pas tegen het einde van de week liep de zonopwek flink op. Met name op zondag resulteerde de combinatie van wind en zon in zeer negatieve prijzen. De Nederlandse baseload prijs was gemiddeld -8 €/MWh die dag. Prijzen zakten weg tot -200 €/MWh in de middaguren. Er werd een uur lang noodvermogen afgeroepen door het overschot aan stroom. Ondanks dat de prijzen in het weekend zeer negatief waren, was de gemiddelde wekelijkse spotprijs 62,8 €/MWh waardoor afgelopen week een euro duurder uitviel dan de week ervoor. Vanaf maandag tot en met vrijdag waren vooral gas- en kolencentrales prijszettend, met uitzondering van de middaguren. De stroomvraag op donderdag was tevens erg laag vanwege Hemelvaart. Vrijdag is een brugdag in veel landen waardoor de stroomvraag eveneens lager was dan normaal.
Gas bewoog niet veel: het leverde 50 eurocent in en de gasprijs voor juni en juli sloot op respectievelijk 30 en 30,2 €/MWh. CO2 bleef hangen rond de 72 euro, net als waar het een week eerder sloot. Nederlandse baseload forwards bewogen niet tot nauwelijks: juni bewoog uiteindelijk niks en bleef staan op 64,9 €/MWh. Juli leverde een euro in en was 68,2 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Tijdens een consultatiesessie met de Duitse overheid is er door verschillende partijen gewaarschuwd voor de (toekomstige) Duitse afhankelijkheid van stroomimport uit het buitenland. Duitsland heeft vorig jaar de laatste kerncentrales gesloten en aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar een aanzienlijke hoeveelheid aan bruin- en steenkoolcapaciteit uitgesloten van de groothandelsmarkt. De Duitse overheid heeft al eerder aangegeven nieuwe gasgestookte centrales te gaan bouwen. Het land kampt steeds vaker met congestie omdat de stroomvraag vooral geconcentreerd is in het zuiden van het land, terwijl de opwek (met name wind) plaatsvindt in het noorden. Ook Nederland heeft in toenemende mate te maken met netcongestie. TenneT heeft al eerder aangegeven te kijken naar oplossingen. Eén daarvan is het beperken van de import/exportcapaciteiten met België en Duitsland, zo maakte minister Jetten bekend eind april. Voor volgend jaar bleef de prijs van CO2 en gas gelijk. Gas stond op 35,2 €/MWh aan het einde van de week. CO2 sloot de week af op 74,8 €/EUA. Het CAL25 contract voor Nederlandse stroom liep met een euro op en was 87,8 €/MWh.

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*