Afgelopen week bespraken we dat CO2 duurder wordt terwijl de gasprijs verder zakt. In het marktrapport van deze week gaan we verder in op de gasprijs die blijft dalen ondanks een daling van de tempraturen rondom het continent.

Korte termijn

De gasprijzen blijven dalen ondanks een daling van de temperaturen op het continent. Door krachtige wind- en zonne-energie waren de energieprijzen in de CWE-regio vorige week lager. In het weekend was de opwekking van hernieuwbare energie vooral hoog op het vasteland, wat resulteerde in een lage restbelasting. De restbelasting was bijvoorbeeld in Nederland voor één van de middaguren op zondag slechts ongeveer 1 GW.

Vorige week daalde de gemiddelde Nederlandse stroomprijs naar 124,1 €/MWh, een daling van €5 ten opzichte van de vorige week. Zelfs met een daling van de temperaturen op het grootste deel van het continent, bleef de dagprijs van gas dalen. De gemiddelde dagprijs van gas daalde ook naar 50,5 €/MWh. Dit is ongeveer €3 lager dan de vorige week. Dit kan te wijten zijn aan de verhoogde opwekking van hernieuwbare energie. Het gascontract voor de eerste maand was gemiddeld 51 €/MWh, wat 2 € hoger was dan de week ervoor. Deze opleving kan het gevolg zijn van de meest recente weersvoorspelling voor de lange termijn, die laat zien dat de temperaturen gedurende de meeste dagen in maart onder de seizoensnorm liggen. Het gascontract van april was gemiddeld 50,8 €/MWh, wat € 1,2 hoger was dan de week ervoor. De CO2-prijs van december 2023 steeg gemiddeld tot 98 €/EUA.

Ook de Nederlandse stroomprijzen in de eerste maand stegen en waren gemiddeld 132,6 €/MWh. Dit is ongeveer € 6 hoger dan de week ervoor. Het contract van april steeg met € 1,7 en bedroeg gemiddeld 125,8 €/MWh.

Vorige week zag de clean spark spread (CSS) in het positieve gebied voor de eerste maand, maar het blijft nog steeds negatief voor april. De CSS was respectievelijk 0,8 en -5,6 voor maart en april.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Frankrijk zoekt momenteel een pro-nucleaire alliantie voor energiebesprekingen in de EU. Deze stap komt voort uit het groeiende geschil tussen Frankrijk en andere pro-nucleaire landen die willen dat het EU-beleid kernenergie als een koolstofarme energiebron promoot, en degenen die tegen dergelijke stappen zijn. De bijeenkomst zou dinsdag plaatsvinden en wordt geleid door de Franse minister van Energie. De primaire focus zal liggen op de bijdrage van kernenergie aan energiezekerheid en klimaatdoelstellingen van het continent.

Voor 2024 vertoonden de gasprijzen geen grote bewegingen en sloten af op 56,6 €/MWh. Koolstof steeg met €1,4 en werd afgesloten op 102,4 €/EUA. Het Nederlandse stroomprijscontract voor 2024 daalde met €3,7

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*