Lange termijn

CO2 heeft na de opmars van laatste periode weer een dip laten zien. De veilingen in CO2-rechten is weer hervat, nadat deze tijdens de kerstperiode stil lag. De prijs daalde met 3,4 €/EUA tot 82,9 €/EUA. In Indonesië, een van de grootste kolenexporteurs ter wereld, zijn exportrestricties zijn opgelegd en mogen er slechts een beperkt aantal schepen kolen exporteren. Voor 2023 nam de prijs toe met 5,6 €/Ton naar 89,2 €/Ton. De gasprijs voor 2023 nam af met 4 €/MWh tot 43,7 €/MWh en volgde daarmee de dalingen op de korte termijn. De prijs voor stroom van 2023 nam af door een afname in gas en CO2 en leverde bijna 9 €/MWh in en sloot daarmee op 112,6 €/MWh. De CSS blijf gelijk, de CDS nam wel behoorlijk af en sloot 8 €/MWh lager.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

De nieuw binnen gekomen weersvoorspellingen duiden op een relatief warme januari met een stevige windproductie. Daarnaast is er een behoorlijke aanvoer van LNG, echter de vullingsgraden van de gasopslagen dalen hard. In Europa doken we ruim onder de 50 procent en in Nederland zitten we op een vullingsgraad van 32 procent. De gemiddelde gasprijs bleef stabiel rond de 85 €/MWh, de contracten voor januari en februari namen af met ongeveer 3 €/MWh. De gemiddelde prijs van elektriciteit ging wel naar boven met 43,3 €/MWh. Afgelopen week was er beperkte hernieuwbare opwek maar ook is de beschikbaarheid van nucleaire centrales in Frankrijk verder beperkt. Het contract voor februari daalde met bijna 40 €/MWh tot 215,4 €/MWh, voor maart daalde de prijs met bijna 9 €/MWh tot 204,2 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de energiemarkt? Schrijf u nu in en ontvang wekelijks het marktrapport in uw mailbox. Daarnaast bieden wij ook markt nieuws, deze nieuwsberichten kunt u vinden via het nieuwsoverzicht.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*