Lange termijn

De opwaartse druk die we op de korte termijn zien, mede als gevolg van de oorlogsdreiging, laat zich ook zien voor de rest van 2022 waarna deze voor de jaren erna langzaam uitdooft. Zo zien we voor de rest van het jaar een stijging om en nabij de 17,5 €/MWH en voor 2023 nog een stijging van ruim 11 €/MWh. De gasstijging heeft ook gevolgen voor de stijging van de elektriciteitsprijs die voor 2023 met ruim 20 €/MWh omhoog gaat naar ruim 141 €/MWh. Gecombineerd met de beperkte stijging in kolen neemt de winstgevendheid van kolencentrales toe, dit zorgt voor hogere vraag naar CO2. De CO2 prijs nam afgelopen week toe met bijna 5 €/EUA tot net boven de 90 €/EUA. De CSS voor 2023 nam af met  2,70 €/MWh terwijl de CDS met 13,40 €/MWh toe nam.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Het gebrek aan wind in het begin van de week zorgde voor hoge prijzen op deze dagen en trok het weekgemiddelde zodanig flink omhoog. Deze nam met ruim 25 €/MWh toe ten opzichte van de week ervoor. Naast de beperkte wind speelde ook de toegenomen gasprijs een belangrijke rol. Deze nam week tot week met bijna 11 €/MWh toe tot gemiddelde 89,4 €/MWh. De week begon nog wel onder de 80 €/MWh maar schoot omhoog tot bijna 90 €/MWh om de week 2 €/MWh boven de 90 €/MWh te sluiten. Enerzijds het milde weer en anderzijds de oorlogsdreiging in Oekraïne, en daarmee de mogelijke impact op de gastoevoer naar Europa, zijn twee tegengestelde krachten die de gasprijs flink beïnvloeden.

Elektriciteit

Gas

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de energiemarkt? Schrijf u nu in en ontvang wekelijks het marktrapport in uw mailbox. Daarnaast bieden wij ook markt nieuws, deze nieuwsberichten kunt u vinden via het nieuwsoverzicht.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*