Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij dat er voorlopig geen stroomuitwisseling was met Denemarken na een defect in de COBRA-kabel. Deze week in het marktrapport gaan we in op Noorwegen die verwachten komende winter niet in de problemen te komen na veel regenval. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

De Noorse netbeheerder Statnett kondigde vorige week aan dat de Noorse wateropslagen inmiddels dusdanig gevuld zijn dat het land zonder problemen de winter zou moeten kunnen doorkomen. Noorwegen exporteert normaliter stroom naar omringende landen maar kampte met gereduceerde wateropslagen door de hoge temperaturen in de zomer. Door met name veel neerslag en een verminderde vraag naar stroom is de situatie inmiddels sterk verbeterd.

Afgelopen week was er bovengemiddeld veel windopwek in West-Europa. Op de maandag na koppelde Nederland veelal met Duitsland. In het weekend vielen twee kolencentrales weg in Nederland met een totaal vermogen van bijna 2 GW. Mede hierdoor en het wegvallen van de wind in Nederland op zondag waren grote prijsverschillen te zien tussen Nederland en Duitsland. In Duitsland waren kolencentrales marginaal, terwijl gascentrales marginaal waren in Nederland. Uiteindelijk was de Nederlandse gemiddelde spotprijs 218,4 €/MWh, zo’n 2 euro hoger dan de Duitse spotprijs. De day-ahead gasprijs nam gedurende de week iets verder toe ten opzichte van een week eerder. De gemiddelde day-ahead prijs voor gas was 118,2 €/MWh en was daardoor bijna 15 euro duurder dan de week ervoor. De gascontracten voor komende maanden werden allemaal duurder. Het contract voor levering in december ging met bijna 9 euro omhoog en sloot op 124,4 €/MWh. Kolen werden ook duurder: december werd 23 euro duurder en sloot op 231,8 €/Ton. Het Nederlandse stroomcontract voor de laatste maand van het jaar ging bijna 40 euro omhoog en sloot op 278,1 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

De prijzen van de langetermijncontracten namen afgelopen week toe. Voor 2023 werd gas bijna 8 euro duurder en sloot op 131,3 €/MWh. Het kolencontract nam met 20 euro toe en sloot op 219,7 €/Ton. CO2 werd 6 euro duurder en sloot op 82 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract ging met bijna 24 euro omhoog en sloot op 331,7 €/MWh. De CSS sloot 7 euro hoger op 51,2 €/MWh en de CDS sloot 11 euro hoger op 183,6 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*