Korte termijn

Vorige week moesten meerdere bruinkoolcentrales de Duitse stroommarkt verlaten. Deze centrales, goed voor zo’n 2 GW aan vermogen, mochten tijdelijk terugkeren op de Duitse stroommarkt tussen oktober vorig jaar tot en met eind juni van dit jaar. Desondanks gaf de minister van economische zaken en klimaat, Robert Habeck, vorige maand nog aan deze centrales waarschijnlijk komende winter nodig te hebben. Aan het begin van vorige waaide het hard in Noordwest-Europe waardoor er een flinke hoeveelheid windopwek was in zowel Duitsland als Nederland. De zonopwek lag rond het seizoensgemiddelde. Vanaf maandag tot woensdag zagen we de prijzen dan al snel richting het nulpunt zakken. Tegen het einde van de werkweek schoten de temperaturen echter hard omhoog en lag de restvraag een stuk hoger. Het grootste gedeelte van die vraag werd voldaan door gascentrales. De gemiddelde Nederlandse spotprijs was vorige week 82,9 €/MWh en lag daarmee ruim 12 euro hoger dan een week eerder. De gascontracten voor de komende maanden handelen inmiddels al een tijdje tussen de 30 en 40 €/MWh. Vorige week sloten de contracten iets lager. Zo werd augustus zo’n 3,5 euro goedkoper en sloot deze op 33,5 €/MWh. September sloot 3 euro lager op 35,4 €/MWh. CO2 zakte eveneens met 3 euro: het contract voor december sloot uiteindelijk de week af op 86,2 €/EUA. De Nederlandse stroomcontracten voor augustus en september werden een stuk goedkoper. Augustus zakte met bijna 11 euro en sloot op 89 €/MWh. September zakte met bijna 13 euro en sloot de week af op 99,3 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Vorige week werd een conceptversie van het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) 2050 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. In het NPE gaat men uit van het hoogste vraagscenario en wordt er nadrukkelijk vermeld dat Nederland minder afhankelijk moet worden van energie uit het buitenland: de nationale productie van CO2-vrije stroom moet aan de nationale vraag kunnen voldoen. Daarnaast wilt het kabinet een tijdige uitrol van carbon capture and storage (CCS; de opslag van CO2) technologieën om de beoogde emissiereducties te realiseren. Duurzame energieprojecten zouden ook sneller een vergunning moeten krijgen. Door de huidige stikstofproblematiek zouden een hoop projecten al geruime tijd stilliggen. Opvallend was dat de gasprijs voor volgend jaar iets opliep. Het contract voor 2024 werd zo’n 2 euro duurder en sloot op 54,7 €/MWh. CO2 werd zo’n 3 euro goedkoper en eindigde de week op 90,7 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract voor volgend jaar werd een fractie goedkoper: deze steeg met slechts 80 eurocent en sloot op 133,8 €/MWh. De CSS verslechterde met 2 euro en was uiteindelijk -3,2 €/MWh. De kolenprijzen zakten iets waardoor de CDS verbeterde met bijna 5 euro. De CDS was uiteindelijk 13,9 €/MWh.

Weekly changes

 

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*