Korte termijn

Vorige week was er een sterke toename van de windproductie op het vasteland, die constant boven het gemiddelde niveau voor deze tijd van het jaar uitkwam. Vooral in de tweede helft van de week leidde deze toename in de opwekking van windenergie tot een vermindering van de behoefte aan gas- en steenkoolstroom. De overvloed aan windenergie zorgde er zelfs voor dat de elektriciteitsprijzen op vrijdag vijf uur achter elkaar bijna nul waren. De gemiddelde basislast elektriciteitsprijs in Nederland lag de afgelopen week op €57,5 per MWh, een aanzienlijke daling van ongeveer €10 ten opzichte van de week ervoor.
De gasprijzen volgden vorige week ook een neerwaartse trend, met gasprijzen voor maart en april 2024 Title Transfer Facility (TTF) die met €1,9 daalden tot respectievelijk €22,9/MWh en €23,1/MWh. Tegelijkertijd daalden de kosten voor European Union Allowances (EUA) aanzienlijk, met €5 tot €52,2/EUA. Gedeeltelijk door de lagere brandstofprijzen daalden ook de elektriciteitsprijzen. Zo daalde de basislast elektriciteitsprijs voor maart 2024 in Nederland met €1,7 tot €55,8/MWh, en het contract voor april 2024 daalde met €4,2 en sloot af op €48,3/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Qatar heeft plannen aangekondigd om zijn aardgasproductie te verhogen, met als doel om 16 miljoen ton per jaar toe te voegen aan zijn productie van vloeibaar aardgas (LNG), waardoor de totale capaciteit tegen 2030 zal stijgen tot 142 miljoen ton per jaar. Deze beslissing wordt genomen ondanks een recente aanzienlijke daling van de wereldwijde LNG-prijzen als gevolg van een warmere winter dan normaal op het noordelijk halfrond, waardoor de vraag is afgenomen. De stap is een strategische langetermijninvestering die anticipeert op de groeiende vraag naar schonere brandstoffen in Europa en Azië. Het hoofd van QatarEnergy, Saad al-Kaabi, benadrukte de potentiële groei in Aziatische markten en de voortdurende behoefte aan gas in Europa, waarmee hij het geloof in een duurzame toekomst voor gas voor ten minste de komende 50 jaar onderstreepte. De uitbreiding maakt deel uit van Qatars reactie op de recente marktdynamiek, waaronder de sterke stijging van de gasprijzen na de Russische invasie in Oekraïne en een tijdelijke stop op nieuwe Amerikaanse LNG-exportterminals vanwege milieubeoordelingen. Het miljardenproject omvat de bouw van extra LNG-treinen en wordt gezien als een versterking van Qatars reputatie als betrouwbare en goedkope LNG-leverancier. Met het oog op 2025 zijn er veranderingen in de prijzen op de energiemarkt waargenomen. De TTF-gasprijs daalde met €1,2 tot €27,4/MWh. Ook de koolstofemissieprijzen daalden met ongeveer €5,1 en eindigden op €54,2/EUA. Daarnaast daalde de Nederlandse elektriciteitsprijs voor deze periode met bijna €3,7 en eindigde de week op €66,6/MWh. De Clean Spark Spread (CSS) voor het volgende jaar onderging een kleine verandering en steeg licht met €0,5 tot een negatieve €5/MWh.

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*