Lange termijn

Vooralsnog lijkt de inhoud van de gasbergingen voldoende te zijn om de winter door te komen. Ook lijken de temperaturen mild te blijven, wat verdere onzekerheid op dat gebied wegneemt. De gasprijs voor 2023 leverde 0,8 €/MWh in en sloot de week op 53,8 €/MWh. De CO2 prijs kwam iets af van recordhoogtes en sloot de week 3,2 €/EUA lager op 94,4 €/EUA. De kolenprijs deed in navolging van gas ook een stap terug. Deze leverde 3 €/Ton in waarmee het contract voor 2023 sloot op 97,5 €/MWh. De stroomprijs voor 2023 leverde eveneens iets in en sloot 1 €/MWh lager op 137,7 €/MWh. De CSS steeg met 1,1 €/MWh, de CDS steeg iets harder en nam toe met 2,8 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week heeft het conflict tussen Rusland en Oekraïne een dieptepunt bereikt, zo hebben meerdere landen, waaronder Nederland, burgers opgeroepen te vertrekken uit Oekraïne. De gasaanvoer vanuit Rusland richting Europa nam vorige week af in vergelijking met de week daarvoor, waarin Rusland de export van gas naar Europa had opgeschroefd. Gedurende de week liep de gasprijs wat terug en kwam deze gemiddeld uit op 76,6 €/MWh, dat was 5,3 €/MWh lager dan de week daarvoor. Een vergelijkbare daling was te zien bij het contract voor maart, wat 5,2 €/MWh lager sloot op 76.4 €/MWh. De hernieuwbare opwek was wederom behoorlijk afgelopen week en de gemiddelde stroomprijs bleef ongeveer gelijk op 167 €/MWh. De contracten voor komende maanden leverden flink in, zo leverde het contract voor maart bijna 18 €/MWh in en sloot iets hoger dan 180 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de energiemarkt? Schrijf u nu in en ontvang wekelijks het marktrapport in uw mailbox. Daarnaast bieden wij ook markt nieuws, deze nieuwsberichten kunt u vinden via het nieuwsoverzicht.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*