Lange termijn

De lage vullingsgraden van opslagen lijken minder benauwd te worden met het waarschijnlijk uitblijven van een koude periode komende maand. In Nederland zijn de opslagen voor iets meer dan een kwart gevuld, in Europa is dit gemiddeld nog ruim meer dan een derde. De angstpremie lijkt op deze manier langzaam uit de prijzen te verdwijnen. Voor 2023 nam de gasprijs af met 1,6 €/MWh en sloot op 54,7 €/MWh, de prijs voor kolen volgde en daalde met 2,2 €/Ton en sloot net boven de 100,5 €/Ton. De CO2 prijs steeg daarentegen met 7,5 €/EUA en sloot uiteindelijk op 97,6 €/EUA. De Nederlandse stroomprijs voor 2023 sloot 2,5 €/MWh lager op 138,7 €/MWh. De CSS leverde 2,3 €/MWh in, de CDS meer en sloot 8,2 €/MWh lager.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Op de korte termijn zagen we vrijwel alle prijzen afkomen. De oorlogsdreiging tussen Rusland en Oekraïne is net als vorige week nog steeds aanwezig en zorgt voor onzekerheid over de gastoevoer naar Europa. Desondanks heeft Rusland afgelopen week de export van gas richting Europa opgeschroefd. Daarnaast bleef het weer relatief mild en zorgde de toename in wind voor meer hernieuwbare opwek. Vooralsnog blijft de verwachting dat het weer de komende weken mild blijft. De gemiddelde gasprijs kwam 7,5 €/MWh lager uit op een niveau van 82 €/MWh. Het contract voor maart nam eveneens met ruim 9,2 €/MWh af tot 81,5 €/MWh. De gemiddelde stroomprijs deed ook een flinke stap terug en kwam 44,3 €/MWh lager uit op 167,6 €/MWh, wat onder andere veroorzaakt werd door de eerder genoemde toename in hernieuwbare opwek door wind. Tevens nam voor stroom het contract voor maart flink af en leverde bijna 13 €/MWh in, waarmee het net onder de 199 €/MWh sloot.

Gas

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de energiemarkt? Schrijf u nu in en ontvang wekelijks het marktrapport in uw mailbox. Daarnaast bieden wij ook markt nieuws, deze nieuwsberichten kunt u vinden via het nieuwsoverzicht.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*