Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt. Vorige week behandelde wij de invloed van de boycot van de Russische olie op de markt. Deze week in het marktrapport zien we dat vrijwel alle lange termijn prijzen afnamen.

Lange termijn

Het gascontract leverde voor 2023 4,9 €/MWh in en sloot daarmee net onder de 79 €/MWh. CO2 leverde ruim 3 €/EUA in en sloot de week op 91,4 €/EUA. De kolenprijs nam na weken van stijgingen weer af en leverde 11,6 €/Ton in en sloot op 215,6 €/Ton. De Europese voorraden nemen toe en daarmee lijkt de angst uit de markt te ebben voor de aanstaande boycot van Russische kolen. De stroomprijs in Nederland voor levering 2023 nam af doordat de eerdergenoemde grondstoffen daalden, de prijs sloot 14,7 €/MWh lager op 186,6 €/MWh. De winstgevendheid van gas- en kolencentrales werd beide minder. De CSS daalde met 6,2 €/MWh, terwijl de CDS 7,8 €/MWh lager sloot.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Donderdag maakte Rusland bekend met sancties te komen tegen verschillende Europese landen, wat deze inhouden is nog onbekend. In reactie schoten de prijzen omhoog en handelde gas intradag 20% hoger, na deze piek kwamen de prijzen relatief snel weer af. De gemiddelde gasprijs was met 90,1 €/MWh zo’n 9 €/MWh lager dan een week eerder. De gemiddelde stroomprijs was bijna 45 €/MWh lager en kwam uit op 168,5 €/MWh. In vergelijking met een week eerder zagen we de windproductie toenemen wat zorgde voor deze daling, daarnaast was ook de zon veelvuldig aanwezig.

Elektriciteit

Gas

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*