Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij in het markrapport dat België zijn kernreactors tien jaar langer open houdt. Deze week in het marktrapport gaan we in op de elektriciteit spotprijzen die zijn gestegen door een koude periode in West-Europa. In dit marktrapport blikken we terug op de ontwikkelingen van vorige week.

Korte termijn

Na enkele weken van zeer milde temperaturen en veel wind zakten afgelopen week de temperaturen flink weg in West-Europa. Met name de stroomvraag in Frankrijk liep hierdoor hard op. Tegelijkertijd nam de wind ook af en moest er vaker een beroep worden gedaan op gascentrales om aan de stroomvraag te voldoen. Door de toegenomen vraag naar stroom en het wegvallen van de wind kwam de wekelijkse gemiddelde Nederlandse stroomprijs ruim 50 euro hoger uit op 146,5 €/MWh dan een week eerder. In Frankrijk werd er gestaakt tegen de pensioenplannen van president Macron waardoor meerdere centrales niet konden draaien en er meer stroom moest worden geïmporteerd uit buurlanden.

Aan het begin van de week zakte de day-ahead gasprijs hard weg maar klom deze tegen het einde van de week weer omhoog. Desondanks was de gemiddelde wekelijkse day-ahead gasprijs met 62 €/MWh ruim 4 euro goedkoper dan de week ervoor. De gascontracten voor de maanden februari, maart en april werden zo’n 2 euro duurder en sloten op respectievelijk 66,9, 67,3 en 67,8 €/MWh. De kolenprijzen gingen eveneens omhoog. Zo werd het kolencontract voor februari ruim 9 euro duurder en kwam deze uit op 164,8 €/Ton.

Opmerkelijk is dat de stroomcontracten voor de komende maanden goedkoper werden terwijl gas duurder werd. Zo daalde de prijs van het februaricontract voor Nederlandse stroom met 12 euro en sloot deze op 151,3 €/MWh. Maart sloot 10,5 euro lager op 152,4 €/MWh. Hierdoor zagen we de clean spark spreads (CSS) voor de komende maanden een stuk negatiever eindigen. De CSS voor februari zakte bijvoorbeeld met bijna 18 euro en sloot op -7,1 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

Franse netbeheerder RTE bracht naar buiten dat er nog altijd risico’s zijn als het gaat om de stroomleveringszekerheid in Frankrijk voor het restant van de huidige winter. De druk op het Franse elektriciteitsnetwerk werd uitgedrukt als een 3 op een schaal van 5. RTE waarschuwde dat het terugkeren van kerncentrales nog altijd afhangt van de uitkomsten van de onderzoeken naar de roestbestendigheid van sommige centrales en in hoeverre er gestaakt zal worden in het land. In het tweede gedeelte van afgelopen jaar hadden langdurige stakingen tot gevolg dat de terugkeer van sommige kerncentrales werd uitgesteld.

Voor 2024 zagen we gasprijs met 3 euro toenemen en sluiten op 69,3 €/MWh. CO2 werd ruim 5 euro duurder en sloot op 89 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract werd zo’n 12 euro duurder en sloot op 170 €/MWh. De CSS voor 2024 werd zo’n 3 euro positiever en kwam uit op 5,8 €/MWh. De prijs voor kolen in 2024 ging met bijna 10 euro omhoog en sloot op 160,3 €/Ton. De CDS werd bijna 4 euro positiever en kwam uit op 36,9 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*