Korte termijn

Vorige week was zeer wisselvallig als het gaat om hernieuwbare opwek. Aan het begin van de week was er nagenoeg geen wind in Nederland en Duitsland en was de zonopwek zeer beperkt. Gedurende maandag tot en met donderdag waren conventionele centrales prijszettend. Vanaf vrijdag zette de wind flink aan in Noordwest-Europa en zagen we de zonopwek flink toenemen. Als gevolg hiervan waren de Nederlandse spotprijzen op zowel vrijdag, zaterdag als zondag meerdere uren negatief, en zakten de prijzen weg tot ongeveer -30 €/MWh. Nederland had een fors overschot aan opwek deze dagen, behalve op zondag. Op deze dag zakte de windopwek weg en was er relatief minder zonopwek. Desondanks importeerde Nederland veel stroom uit Duitsland, om dit vervolgens naar België te exporteren. België was met een gemiddelde baseload prijs van 65 €/MWh significant duurder dan Nederland waar de baseload 36 €/MWh was.
Gedurende de week zagen we zowel de gas- als CO2-prijs toenemen. De gemiddelde day-ahead gasprijs was uiteindelijk 26,6 €/MWh terwijl dit een week eerder 24,5 €/MWh was. CO2 stond aan het eind van de week op 58,4 €/EUA – 2 euro hoger dan een week eerder. Heel even handelde het contract voor december 2024 boven de 60 €/EUA.
Ondanks de toename in de prijzen van grondstoffen zakten de maandelijkse Nederlandse stroomcontracten voor het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van een week eerder. Zo sloot april een euro lager op 54,1 €/MWh en werd mei 2,5 euro goedkoper en noteerde deze 48,4 €/MWh op vrijdag. De spread tussen de Nederlands en Duitse stroomcontracten in de zomerperiode nam toe tegen het einde van de week nadat Nederland een stuk goedkoper eindigde in de spot. De clean spark spreads verslechterden dan ook voor deze periode: zo zakte de spark spread voor mei met 4 euro weg naar -23 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Op 1 maart publiceerde EDF dat reactorblok 4 van de Blayais kerncentrale in Frankrijk met een maand verlengd zou worden tot halverwege april. Aan het begin van vorige week werd echter pas bekend gemaakt dat er corrosieproblemen geconstateerd waren tijdens het onderhoud. Hierdoor zagen we Q4 2024 en Q1 2025 kortstondig toenemen in prijs. Deze prijstoename laat zien dat de markt nog altijd heel gevoelig is voor slecht nieuws omtrent de beschikbaarheid van kerncentrales.
Voor 2025 bewoog de gasprijs nauwelijks. CO2 werd 2 euro duurder en was 60,5 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract werd een euro duurder en sloot de week af op 74,6 €/MWh. De clean spark spread voor volgend jaar bewoog niet en bleef stabiel op -4,6 €/MWh.

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*