Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt. Vorige week behandelde wij Rusland dat de gaskraan dicht draaide voor Nederland. Deze week in het marktrapport behandelen we de brand in Texas bij een LNG-Faciliteit. Wat voor effect heeft dit gehad op gasprijzen?

Lange termijn

De CO2 prijs leverde 4,2 €/EUA in nadat het Europees Parlement een nieuw en verscherpte reductiedoelstelling van 67% wegstemde, waarmee de prijs sloot op 84,8 €/MWh. De kolenprijs steeg wederom hard en nam toe met 23,4 €/Ton naar bijna 230 €/Ton voor 2023, opvallend is wel dat de Europese koolvoorraden op peil zijn en ook nog steeds goed worden aangevuld. De gasprijs voor 2023 leverde 1,8 €/MWh in en sloot daarmee op 80 €/MWh. De stroomprijs sloot met 21,9 €/MWh lager op 182,7 €/MWh.

 

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Een brand afgelopen donderdag in de VS zorgde voor een kortstondige stijging van de gasprijzen. In Texas was er brand bij een LNG-faciliteit, het bedrijf waar het plaatsvond neemt zo’n 20% van de LNG-verwerking voor zijn rekening en zal naar verwachting 3 weken buiten bedrijf zijn. Na donderdag namen de gasprijzen geleidelijk aan weer af. Het contract voor juli sloot 0,5 €/MWh hoger op 83 €/MWh. De gemiddelde gasprijs was 80,3 €/MWh, waarmee deze ruim 3 €/MWh lager was dan een week eerder. De wind was meer aanwezig dan vorige week en ook zorgde de maandag van het verlengde pinksterweekend voor een mindere vraag én een aantal negatieve uren op de spot. Dat was overigens ook zo afgelopen weekend door veel hernieuwbare opwek. De gemiddelde stroomprijs was 36,5 €/MWh lager en kwam uit op 148,3 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*