Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt. Vorige week behandelde wij zichtbare impact van zon en wind op de spotprijzen en de onbalansmarkt. Deze week in het marktrapport gaan we in op Rusland dat de gaskraan dichtdraait voor Nederland. Wat voor het effect heeft dit op de gasprijs?

Lange termijn

Enkel CO2 leverde in en sloot bijna 3 €/EUA lager dan een week eerder op 84,2 €/EUA. De gasprijs voor 2023 steeg licht met 3,1 €/MWh en sloot op 81,8 €/MWh. De kolenprijs liep hard op en sloot maar liefst 48 €/Ton hoger op 250,7 €/Ton. De stroomprijs voor 2023 in Nederland steeg met bijna 15,5 €/MWh en sloot net onder de 204,5 €/MWh. De winstgevendheid van kolencentrales nam af door de flinke stijging van de kolenprijs waardoor de CDS 4 €/MWh inleverde. De CSS nam met 13,3 €/MWh flink toe.

 

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

De gemiddelde gasprijs steeg met 2,2 €/MWh naar 83,4 €/MWh. Opvallend was dat de gasprijzen voor de komende maanden afkwamen terwijl Rusland de gaskraan dichtdraait voor steeds meer landen. Zo leverde het contract voor juli 9,1 €/MWh in en het contract voor augustus 7,1 €/MWh. Onder die afgesloten landen zit ook Nederland nadat GasTerra bekend maakte het restant van het contract niet in roebels te willen betalen. Afgelopen week viel de hernieuwbare opwek tegen, er was zowel minder wind- als zonopwek en dat resulteerde in een gemiddelde stroomprijs van bijna 185 €/MWh, dat was 48 €/MWh meer dan een week eerder.

Elektriciteit

Gas

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*