Afgelopen week bespraken we de aanhoudende windopwekking die energieprijzen verankert. In het marktrapport van deze week gaan we verder in op Clean spark spreads die verder weg zakken.

Korte termijn

Het begin van vorige week kende relatief weinig windopwek waardoor er voor het grootste gedeelte van de dag een beroep moest worden gedaan op zowel kolen- als gascentrales. Aan het begin van vorige week liep de gasprijs eveneens op en waren de productiekosten van gascentrales hoger dan die van kolencentrales. Afgelopen jaar waren gascentrales veelal goedkoper nadat de gasprijzen flink terugliepen na de winter. Halverwege de week zagen we wind flink aanzetten waardoor de prijzen veelal gedrukt werden. Tegelijkertijd liep de zonopwek flink terug. De gemiddelde gasprijs was uiteindelijk zo’n 3 euro hoger als een week eerder en was ongeveer 47,4 €/MWh. De gemiddelde Nederlandse spotprijs voor elektriciteit was zo’n 8 euro hoger ten opzichte van de week ervoor en was 92,3 €/MWh.

De gasprijzen voor de komende maanden liepen desondanks iets terug. De gasprijs voor november zakte met zo’n 3 euro naar 51,1 €/MWh. December werd bijna een euro goedkoper en sloot op 55,5 €/MWh. De CO2 prijs voor het restant van dit jaar liep met bijna 5 euro flink terug en kwam uit op 81,4 €/EUA. De Nederlandse stroomprijzen liepen terug. Zo werd november bijna 11 euro goedkoper en sloot deze op 118,4 €/MWh. December werd ruim 6 euro goedkoper en kwam uit op 126,1 €/MWh. De clean spark spreads voor deze maanden daalden eveneens. Zo zakte de clean spark spread voor november met zo’n 3,5 euro weg naar -8,4 €/MWh en zakte december met 3 euro en was deze -9 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Vorige week raakten Europese minister het eens over zogenaamde contracts for differences (CFDs) voor kernenergie. Met name Duitsland dat sinds halverwege april van dit jaar geen kerncentrales meer heeft en Frankrijk dat bijna volledig op kernenergie draait verschilden sterk van mening. Inmiddels is er besloten dat CFDs waarbij overheden met elektriciteitsproducenten een minimum- en maximumprijs afspreken gebruikt kunnen worden voor hernieuwbare energie én kernenergie.

De contracten voor de langere termijn kleurden rood. Met name voor 2024 zakte CO2 fors weg met bijna 5 euro naar 85,4 €/EUA. Gas bewoog nauwelijks en sloot op een vergelijkbaar niveau als vorige week op 56 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract zakte met 4 euro weg naar 129,5 €/MWh. De clean spark spread voor volgend jaar verslechterde met bijna 3 euro en zakte weg naar -9,1 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*