Korte termijn

Vorige week was er wederom veel windopwek in Noordwest-Europa. De zonopwek was over het algemeen flink onder het klimaatgemiddelde. Zo had Nederland bijvoorbeeld op donderdag te maken met veel bewolking en mede hierdoor zagen we de stroomprijzen op donderdag flink duurder worden ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland. In Duitsland waren de prijzen bijna gelijk aan 0, terwijl deze in Nederland boven de 70 €/MWh lagen – min of meer de kostprijs van gascentrales die dag. 
In de vooruitzichten voor het weekend was met name te zien dat Duitsland te maken zou hebben met extreem veel hernieuwbare opwek. Op basis van de weersvoorspellingen kon Duitsland op sommige momenten op de zondagmiddag wel eens te maken hebben met +/- 20 GW aan overtollige stroom. Desondanks was waar te nemen dat er heel veel curtailment (met name windparken) plaatsvond op zondag, wat inhoudt dat veel windparken niet produceerden. Uiteindelijk was de Nederlandse spotprijs gemiddeld 48,9 €/MWh afgelopen week. De gemiddelde day-ahead gasprijs was 28,1 €/MWh.
Gedurende de week zagen we de gasprijzen oplopen tot boven de 30 €/MWh. Verschillende factoren lijken daar aan bij te hebben gedragen. Iran had al enkele weken geleden gedreigd om Israël aan te vallen en de Verenigde Staten waarschuwde actief aan het begin van de week dat er een aanval zou gaan plaatsvinden. Uiteindelijk voltrok zich dit op zaterdagavond. Iran nam al eerder die dag een vrachtschip in op De Straat van Hormuz. Hier varen onder andere veel vrachtschepen die met name olie maar ook LNG vervoeren. Tegelijkertijd lieten de weermodellen zien dat Europa de komende 2 weken te maken zal hebben met lagere temperaturen. Dat is de eerste keer sinds begin januari. In Frankrijk zagen we op sommige dagen de temperaturen tot wel 8 graden boven het klimaatgemiddelde in April. Daarnaast zou de hernieuwbare opwek ten opzichte van de afgelopen weken flink zakken. 
CO2 liep samen met gas flink op. Het CO2 contract voor december 2024 sloot uiteindelijk 11 euro hoger op 71,5 €/EUA. De gasprijzen voor de komende maanden liepen met 4 euro tot ongeveer 31 €/MWh. De kolenprijzen liepen lichtjes op, maar met name door de flinke stijging van de CO2-prijs blijven gascentrales over het algemeen goedkoper. Nederlandse stroom voor mei en juni sloten ongeveer 12 euro hoger op respectievelijk 59 en 64,3 €/MWh.  

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Het genationaliseerde Franse EDF meldde vorige week dat het verwacht zeker tot en met eind 2025 bezig te zijn met het verhelpen van corrosieproblemen bij haar kerncentrales. Enkele weken geleden werden er nog problemen geconstateerd bij een kerncentrale waarna de Franse stroomcontracten voor de winter kortstondig opliepen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het roestvorming heeft gevonden bij een type kerncentrale waar EDF niet verwacht had dit aan te treffen.
De gasprijs voor 2025 liep met 4,5 euro flink op tot bijna 36 €/MWh. CO2 voor volgend jaar sloot de week af op 74,3 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract liep met bijna 13 euro op naar 88,7 €/MWh. De clean dark spread bewoog niet en bleef negatief op 6,4 €/MWh.

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*