Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij de droogte in Duitsland dat voor transportproblemen zorgde. Deze week in het marktrapport behandelen we Duitsland dat de gasopslagen al voor 75% heeft gevuld. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Vorige week bracht het agentschap voor de samenwerking tussen energietoezichthouders (ACER) naar buiten welke alternatieve biedzones onderzocht dienen te worden door de nationale transmissienetbeheerders. Zo moet er gekeken worden of landen meerdere biedzones moeten hebben. Duitsland zou bijvoorbeeld in twee tot vijf verschillende delen kunnen worden gesplitst. Voor Nederland moet er worden onderzocht of er een noordelijke en een zuidelijke biedzone moet komen waardoor er in theorie twee verschillende Nederlandse stroomprijzen kunnen zijn in de toekomst. ACER voert aan dat een herindeling van de biedzones onder andere zou kunnen leiden tot een reductie in loop flows. Op de gasmarkt heerst nog altijd veel onzekerheid en de winterperiode komt langzaam in zicht. Het gascontract voor levering in 2023 schoot afgelopen week flink omhoog en sloot bijna 30 euro hoger op 190,6 €/MWh. Daarnaast ging de CO2 prijs ook weer iets omhoog naar 91,4 €/EUA. Mede door de stijging van de gasprijs en de prijs van CO2 ging het Nederlandse stroomcontract voor volgend jaar met zo’n 55 euro omhoog naar 409,1 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week stond wederom in het teken van aanhoudende droogte en hoge temperaturen. We hebben al enkele keren beschreven hoe centrales hierdoor in de problemen komen. Zo zorgen lage rivierstanden in Duitsland voor obstructies in de transport van kolen en worden kerncentrales in Frankrijk beperkt omdat zij minder koelwater mogen gebruiken omdat dit de rivieren verder opwarmt op het moment dat het koelwater weer terug in de natuur wordt gebracht. Omdat de beschikbaarheid van kernenergie al zeer beperkt is in Frankrijk, kregen 5 extra kernreactors vorige week hiervoor een ontheffing zodat zij meer konden produceren. De droogte treft ook Noorwegen, waar de wateropslag in stuwmeren een stuk lager ligt dan in voorgaande jaren. Noorwegen exporteert veel elektriciteit naar omringende landen maar kijkt nu actief of maatregelen getroffen moeten worden om er zeker van te zijn dat het land zelf genoeg stroom kan opwekken komende winter. Duitsland meldde afgelopen weekend dat de gasopslagen inmiddels voor 75% gevuld zijn, een doelstelling die 1 september als deadline had. De volgende uitdaging is om de gasopslagen voor 85% en 95% gevuld te hebben voor respectievelijk 1 oktober en 1 november. Ondanks het behalen van deze doelstelling zagen we de prijs van het gascontract voor levering in september afgelopen week met ongeveer 10 euro omhoog kruipen naar 205,3 €/MWh. In navolging hiervan ging het Nederlandse stroomcontract voor komende maand bijna 15 euro omhoog naar 404,8 €/MWh. Gedurende de week liepen de temperaturen ook flink op wat resulteerde in meer vraag naar stroom. Mede hierdoor was de gemiddelde Nederlandse stroomprijs van 359,24 €/MWh bijna 30 euro duurder dan een week eerder.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*