Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelde wij de stroomprijzen die verder opliepen nadat Rusland de gaskraan verder dichtdraaide. Deze week in het marktrapport behandelen we Duitsland waar de droogte zorgt voor transportproblemen. Wat voor effect heeft de droogte op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Het hoofd van de Duitse energietoezichthouder meldde afgelopen week dat Duitsland meer gas moet besparen. Volgens hem heeft Duitsland komende winter een probleem als het er niet in slaagt om meer gas te besparen en meer gas te importeren van buurlanden. Er wordt momenteel ook gekeken of de laatste Duitse kerncentrales langer kunnen draaien. Deze zijn momenteel operationeel tot en met het einde van dit jaar. Al met al ging de gasprijs voor levering in 2023 omhoog met 14,1 euro naar 163,6 €/MWh. Daarnaast nam de prijs van CO2 voor 2023 toe met 6,4 euro tot 87,2 €/EUA. De Nederlandse stroomprijs voor levering in 2023 nam met 33,7 euro toe en sloot op 356,7 €/MWh. Datzelfde contract sloot voor Duitsland bijna 46 euro hoger op 406,8 €/MWh. Voor volgend jaar ging de CSS 6 euro omhoog naar 11,5 €/MWh. De CDS nam toe met bijna 46 euro tot 204,8 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

De warme en droge periode zorgt er voor dat rivierstanden significant zijn afgenomen. Waterstanden in de Rijn in Duitsland zijn inmiddels dusdanig laag dat onder andere de transport van kolen is belemmerd. Schepen zouden naar verluidt maar een kwart van hun totale opslagcapaciteit kunnen gebruiken waardoor de logistieke kosten flink oplopen. Mede hierdoor zagen we de kolenprijzen voor komende maanden flink zakken. Het contract voor september daalde met zo’n 70 euro en sloot op 282,1 €/Ton. Verder werd bekend dat de gasturbine van de Nord Stream 1 die enkele weken geleden in Canada gerepareerd werd, nog steeds in Duitsland ligt. Volgens Duitsland treuzelt Rusland als het gaat om het formeel rondkrijgen van de verscheping van de turbine richting Rusland. Rusland beschuldigt op zijn beurt Duitsland weer van het niet aanleveren van de juiste documenten. Al met al bewoog de gasprijs nauwelijks: het contract voor levering in september ging slechts 3 euro omhoog en sloot op 195,3 €/MWh. De Nederlandse stroomprijs was afgelopen week 326,5 €/MWh en was daarmee zo’n 30 euro goedkoper dan de week ervoor. De gemiddelde gasprijs ten opzichte van een week eerder nam met 7 euro toe tot 197,7 €/MWh. Gedurende de week handelde gas enkele dagen boven de 200 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*