Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij het Groningenveld dat op de waakvlam ging. Deze week in het marktrapport behandelen we de flinke hoeveelheid wind en de daling van de gasprijs. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Afgelopen week waaide het flink op de Noordzee waardoor veel offshore installaties grote hoeveelheden stroom opwekten. Daarnaast was er ook een redelijke hoeveelheid zonopwek. Gedurende de week zagen we ook de gasprijs flink wegzakken: de gemiddelde wekelijkse gasprijs was 116,1 €/MWh en lag daarmee bijna 60 euro lager dan de gemiddelde prijs van de week ervoor. De fikse hoeveelheid hernieuwbare opwek en de prijsdaling van gas droegen dan ook bij aan de daling van de gemiddelde stroomprijs vorige week. De gemiddelde Nederlandse stroomprijs was 178,8 €/MWh en was daarmee bijna 100 euro goedkoper dan een week eerder. Ook de kolenprijs had te maken met een prijsdaling. Zo nam het kolencontract voor levering in november met 62,7 euro af en sloot het op 257 €/Ton. Het gascontract voor dezelfde maand daalde met 32,6 euro tot 156,2 €/MWh. De afname in de prijzen van grondstoffen werkte door in de prijzen van de Nederlandse stroomcontracten. Het Nederlandse stroomcontract voor levering in november daalde met 75 euro tot 353 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Lange termijn

Het Nederlandse stroomcontract voor levering in 2023 zakte met bijna 25 euro weg tot 385,6 €/MWh. Zowel het kolen- als het gascontract voor 2023 had te maken met een prijsreductie. Zo daalde voor 2023 de gasprijs met 18 euro tot 164,7 €/MWh en het kolencontract met 45 euro tot 242,2 €/Ton. CO2 ging met 3 euro omhoog en sloot op 72,6 €/EUA. Al met al steeg voor 2023 de CSS met 8 euro tot 43,6 €/MWh en zakte de CDS met 11 euro weg tot 237,2 €/MWh. Verder bracht Gasunie naar buiten dat de gasleveringszekerheid in Nederland gewaarborgd is in het geval er een jaar lang geen gas meer vloeit door de Nord Stream 1. Zo zijn de Nederlandse gasopslagen inmiddels voor 90% gevuld en kan er twee keer zoveel LNG worden geïmporteerd als voorheen door de FSRU’s in Eemshaven en de LNG importterminal in Rotterdam.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*