Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij de relatief rustige marktontwikkelingen. Deze week in het marktrapport behandelen we het Groningenveld dat op de waakvlam was gegaan en het nieuws over de Nord Stream 1 & 2. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Afgelopen week ging het Groningenveld op de waakvlam. Dat houdt in dat de gaswinning beperkt wordt tot een minimum om de productielocaties operationeel te houden. Tot 1 april 2023 blijven alle 11 productielocaties open. Indien er in de komende maanden zich een noodsituatie voordoet kan de gaswinning worden opgeschroefd. Na deze datum is het bedoeling dat de helft van de locaties definitief gesloten worden. Aansluitend heeft de Duitse overheid besloten om 2 kernreactors die aan het eind van dit jaar zouden stoppen met draaien, in ieder geval tot april 2023 in de reserve te houden. Het besluit komt voort uit angst voor een scenario waarin de opwekcapaciteit van Franse kerncentrales zeer beperkt is in de komende maanden. Verder heeft Duitsland de bruinkoolreserves geactiveerd wat inhoudt dat Duitse bruinkoolcentrales weer actief stroom kunnen gaan produceren, mits ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het gascontract voor levering in 2023 bleef stabiel en sloot slechts 2,6 euro lager dan een week eerder op 182,7 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract voor 2023 sloot echter 10 euro hoger op 410 €/MWh. CO2 bewoog nauwelijks en sloot slechts 1 euro hoger op 69,6 €/EUA.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen maandag bracht de Deense overheid naar buiten dat er een gaslek gevonden was in de Nord Stream 2. De observatie ging gepaard met drukverlies in de pijpleiding. Aan het einde van de avond werd ook bekend dat de Nord Stream 1 druk verloor en gas lekte. Pas in het weekend zijn de gaslekkages bij beide pijpleidingen volledig gestopt en is de druk weer stabiel. Er lijkt sprake te zijn van sabotage. Noorwegen besloot hierdoor om het leger te stationeren bij gas- en oliefaciliteiten. In het weekend bracht Gazprom eveneens naar buiten dat het geen gas meer zal sturen naar Italië. Het Russische staatsbedrijf zegt dat dit komt door een juridische kwestie in Oostenrijk. Daarnaast hebben verschillende EU landen wederom aangegeven vóór een Europees prijsplafond voor gas te zijn. Sommige landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben al gezegd niets te zien in een prijsplafond omdat het dan lastiger zou kunnen worden om gas te kopen voor komende winter. Gedurende de week nam de volatiliteit van gascontracten dan ook toe. Desondanks sloot het gascontract voor levering in november bijna 14 euro lager dan een week eerder op 188,8 €/MWh. De afname in de gasprijs vertaalde zich in een prijsafname van de stroomcontracten voor komende maanden: het Nederlandse stroomcontract voor november leverde zo’n 61 euro in en sloot op 428 €/MWh. Verder bracht de Noorse netbeheerder naar buiten dat Noorse waterkrachtproducenten zoveel mogelijk regenwater moeten opslaan om er zeker van te zijn dat er komende winter genoeg water beschikbaar is. Door de droge periode in het zuiden van het land is er veel minder neerslag geweest dan in voorgaande jaren. De netbeheerder waarschuwt dat er momenten kunnen zijn dat Noorwegen afhankelijk zal zijn van stroomimport, terwijl het historisch gezien altijd goedkope stroom exporteerde naar buurlanden.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*