Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij de flinke hoeveelheid hernieuwbare opwek & de daling van de gasprijs die zorgde voor een lagere Nederlandse stroomprijs. Deze week in het marktrapport behandelen we dat de gasopslagen nagenoeg vol zijn. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Vorige week waaide het zeer beperkt in West-Europa en hadden we op meerdere dagen te maken met flinke bewolking. Hierdoor was er weinig windopwek en een beperkte hoeveelheid zonopwek. Dit vertaalde zich in het feit dat er voor veel uren gascentrales nodig waren om te kunnen voldoen aan de vraag naar stroom. Uiteindelijk was de gemiddelde Nederlandse spotprijs vorige week 207,4 €/MWh. De gemiddelde gasprijs lag vorige week rond de 93 €/MWh, wat een daling van ruim 23 euro betekent ten opzichte van de gemiddelde gasprijs van de week daarvoor. De gascontracten voor levering in de resterende maanden van dit jaar kwamen allemaal af. Zo zakte het gascontract voor levering in november met 14 euro weg naar 142 €/MWh. Mede hierdoor zagen we de Nederlandse stroomcontracten voor levering in november en december van dit jaar met ruim 30 euro wegzakken tot respectievelijk 324,3 en 371 €/MWh. Verder hielden de stakingen die in Frankrijk al enkele weken bezig zijn aan, waardoor het onderhoud aan sommige kerncentrales vertraging zou hebben opgelopen. Daarnaast heeft de Duitse overheid het wetgevingsvoorstel dat er op toezag dat enkele kernreactors in ieder geval tot het eind van de winter zouden kunnen draaien afgekeurd, waardoor het onzeker is of Duitsland op kernenergie kan rekenen in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

Europese landen hebben de afgelopen maanden flinke hoeveelheden gas ingekocht waardoor de gasopslagen inmiddels nagenoeg vol zijn. Hierdoor is er meer zekerheid dat Europa genoeg gas heeft om een strenge winter mee door te kunnen komen. Desondanks merkte de Franse president Macron recentelijk op dat de winterperiodes van 2023 en 2024 zwaarder zouden kunnen worden omdat de gasleveringszekerheid dan nog in het geding zal zijn. Verder dreigde de CEO van Gazprom dat de gaskraan naar Europa volledig zal worden dichtgedraaid als Europa er toch voor kiest om een prijsplafond op Russisch gas te implementeren. Al met al zakte de gasprijs voor levering in 2023 met bijna 10 euro weg en sloot op 155,2 €/MWh. Het Nederlandse CAL-23 stroomcontract kwam af met 5,5 euro en sloot op 380 €/MWh. CO2 zakte met 2 euro weg naar 70,6 €/EUA. De CSS voor 2023 steeg met 13 euro naar 56,9 €/MWh en de CDS kwam met bijna 8 euro af tot 229,5 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*