Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij de Nederlandse kolencentrales die harder mochten draaien en Duitsland die de tweede fase van het gasnoodplan aankondigde. Deze week in het marktrapport behandelen we de gasprijs die doorstijgt en Duitsland dat vreest dat Rusland de gaskraan nog verder gaat dichtdraaien.

Wat voor effect heeft dit gehad op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op de ontwikkelingen van vorige week.

Lange termijn

De angst dat Rusland de gaskraan verder zal dichtdraaien neemt toe. Zo zei de EU-commissaris voor Energie Kadri Simson afgelopen maandag nog dat het aannemelijk is dat de gastoevoer verder ontwricht zal worden door Rusland. Later zei de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Habeck dat ook hij vreest dat Rusland deze maand de gasleveringen in zijn geheel nog zal stoppen. Ondertussen meldde de Duitse krant Bild dat de twee LNG terminals die Duitsland dit jaar nog wilt bouwen wel eens vertraging zouden kunnen oplopen. Het meest verontrustende bericht kwam van het Duitse energieconcern Uniper. Het bedrijf heeft om staatssteun gevraagd omdat het liquiditeitsproblemen heeft. Het concern is momenteel genoodzaakt om de gasvolumes die niet meer door Rusland geleverd worden elders op de markt kopen tegen significant hogere prijzen die het niet kan doorberekenen aan zijn klanten. Het gascontract voor 2023 nam dan ook toe met ruim 11 euro en sloot uiteindelijk op 108,2 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract voor 2023 ging met bijna 26 euro omhoog en sloot op 248 €/MWh. Verder zagen we CO2 met 2 euro toenemen naar 88,1 €/EUA. De CSS steeg met 3,10 €/MWh en de CDS steeg met 23 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week zagen we wederom een toename van de stroomprijzen. Zo lag de Nederlandse stroomprijs met 278,20 €/MWh 20 euro hoger ten opzichte van een week eerder. Dit werd deels veroorzaakt door een gematigde hernieuwbare opwek. Er was weliswaar veel zon, maar weinig tot geen wind. Verder heeft TenneT voor de activatie van aFRR biedingen de minimale ramp rate per 1 juli verhoogd van 7% naar 20% met als doelstelling een grote onbalans op het stroomnet binnen 15 minuten op te kunnen lossen. Uiteindelijk steeg de gemiddelde gasprijs met iets minder dan 13 euro naar 137,64 €/MWh. De stroomcontracten voor de komende maanden namen allemaal toe. Zo ging het Nederlandse stroomcontract voor levering in oktober bijna 60 euro omhoog en sloot het op 356,6 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*