Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelde wij o.a. de aankondiging van Duitsland om gas te besparen en gasopslagen te vullen. Deze week in het marktrapport maken we melding dat Duitsland inmiddels de 2e fase van het noodgasplan heeft aangekondigd. In Nederland is de eerste fase van het gasnoodplan geactiveerd en mogen kolencentrales harder draaien zodat er meer gas wordt bespaard. Wat voor effect had dit op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Opvallend was dat CO2 relatief stabiel bleef na de bekendmaking om kolencentrales meer in te zetten. Kolencentrales stoten meer CO2 uit dan gascentrales en deze uitstoot moet gedekt worden met CO2-rechten. De prijs van deze CO2-rechten steeg met 0,8 €/EUA tot 86,4 €/EUA. De overige prijzen stegen mee met de ontwikkelingen voor de korte termijn. Voor 2023 steeg de kolenprijs hard met 56,7 €/Ton naar 273,5 €/Ton en nam de gasprijs met 10,7 €/MWh toe tot 96,8 €/MWh. Verder steeg het Nederlandse stroomcontract voor levering in 2023 met 15,4 €/MWh naar 222,3 €/MWh. De CSS nam af met 5,1 €/MWh, de CDS leverde met 5,6 €/MWh iets meer in.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Nadat vorige week de gasleveringen via de Nord Stream 1 werden beperkt, kondigden Nederland en Duitsland maatregelen aan. Zo is in Nederland de eerste fase van het gasnoodplan geactiveerd en mogen kolencentrales tot en met 2024 harder draaien zodat er meer gas wordt bespaard. De kolenprijs ging dan ook hard omhoog ging en zo steeg het juli contract met 74,1 €/Ton naar 386,5 €/Ton. Duitsland kondigde de alarmfase (fase 2) van zijn gasnoodplan aan. Het is een signaal dat de gasleveringszekerheid is verslechterd. Met de huidige hoeveelheden gas die via de Nord Stream 1 geleverd worden is het ondenkbaar dat Duitsland zijn voorraden voor 90% gevuld kan hebben tegen November. De gasprijzen gingen hierna opnieuw omhoog: de prijs voor juli steeg met 10,5 €/MWh tot 129 €/MWh. De gemiddelde gasprijs ten opzichte van de week ervoor lag met 20,5 €/MWh eveneens een stuk hoger en kwam uit net onder de 125 €/MWh. De gemiddelde stroomprijs steeg mee met de grondstoffen en nam toe met 58,4 €/MWh tot 258,2 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*