Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij onder andere de besproken manieren om de energiemarkt te hervormen, echter was er nog een hoop onduidelijk over de exacte maatregelen. Afgelopen week was het een relatief rustige week waarin wel een opleving was in de gasprijs. U leest het via ons marktrapport hieronder.

Lange termijn

Na weken zo niet maanden van grote bewegingen in de prijzen lijkt er momenteel wat rust in de markt te zijn. De grootste veranderingen zien we in het CO2 contract. Waar vorige week de prijs nog met 7,5 €/MWh toenam, nam deze afgelopen week hier weer mee af om daarmee weer terug te keren op een prijsniveau van 68,7 €/EUA. Voor de overige commodities was er weinig verandering te zien. Zo bleef het 2023 stroomcontract stabiel rond de 400 €/MWh en nam de gasprijs met 5,5 €/MWh toe tot ruim 185 €/MWh. De CSS nam dan ook iets af. Ondanks de stijgende dollar prijs nam de prijs van zowel kolen als van olie ook iets af. Het beeld dat we voor 2023 zien zien we ook voor de jaren erna met vooral voor de stroomprijs minimale verschillen.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

De aangekondigde mobilisatie in Rusland zorgde afgelopen donderdag voor een kleine opleving in de gasprijs. Deze opleving was echter van korte duur en de gasprijs sloot de week weer op een vergelijkbaar niveau als de week ervoor. De gemiddelde weekprijs daalde wel met 16,5 €/MWh naar ruim 171 €/MWh. De gemiddelde stroomprijs afgelopen week nam daarentegen toe met bijna 43 €/MWh tot ruim 331 €/MWh omdat er afgelopen week iets minder wind was dan de week ervoor. Voor de maand(en) vooruit zagen we vooral een daling voor het contract voor een maand vooruit voor zowel de gas als de stroomprijzen en zagen we een minder sterke daling voor de maanden erna.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*