Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij dat de Nord Stream 1 in een gepland onderhoud ging en dat de gasprijs iets terug was gezakt. Deze week in het marktrapport behandelen we de hoge temperaturen van afgelopen week. Wat voor invloed hadden deze temperaturen op de stroomprijzen?

Lange termijn

Ondanks het feit dat Rusland weer gas stuurt naar Duitsland via de Nord Stream 1 waarschuwde Poetin dat de gasaanvoer wederom verminderd zou kunnen worden omdat er reparaties moeten worden uitgevoerd aan een andere compressor. Mede hierdoor blijft er veel onzekerheid in de markt. De gasprijs voor levering in 2023 ging met 3 euro omhoog en sloot op 132,7 €/MWh. CO2 zakte echter ruim 9 euro weg naar 78,9 €/EUA en dat resulteerde in een daling van zo’n 8 euro van de Nederlandse stroomprijs voor levering in 2023 na het sluiten op 296,2 €/MWh. Ook de Nederlandse prijzen voor 2024 en 2025 gingen naar beneden met zo’n 18 euro. Deze sloten respectievelijk op 186 en 132,1 €/MWh. Voor 2023 ging de CSS met 11 euro naar beneden en de CDS met bijna 4 euro omhoog.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week eindigde de onderhoudsperiode aan de Nord Stream 1 en bleek dat Rusland tóch gas stuurde naar Duitsland. De gasleveringen zijn echter nog steeds beperkt omdat de capaciteit slechts voor 40% benut wordt. De gasprijs voor levering in augustus bewoog dan ook nauwelijks ten opzichte van de close van de week ervoor en sloot slechts anderhalve euro hoger op 161 €/MWh. De gemiddelde wekelijkse gasprijs lag zo’n 13 euro lager dan een week eerder op 157,6 €/MWh. Vorige week werd met name Frankrijk geteisterd door hoge temperaturen waardoor centrales in de problemen kwamen. De hoge zee- en riviertemperaturen zorgen ervoor dat onder andere kerncentrales niet goed gekoeld kunnen worden waardoor de productiecapaciteiten beperkt worden. Daarnaast mag gebruikt koelwater slechts tot een bepaalde temperatuur terug de natuur in worden geloodst. Sommige centrales kregen hier tijdelijk een ontheffing voor om de leveringszekerheid te garanderen. De gemiddelde wekelijkse Franse stroomprijs was 475 €/MWh. Ook in Duitsland en Nederland hadden we te maken met hoge temperaturen en weinig wind. De gemiddelde wekelijkse Nederlandse stroomprijs lag mede hierdoor ruim 20 euro hoger dan een week eerder op 328,3 €/MWh. De prijs voor levering in augustus zakte met 7 euro iets weg naar 320,4 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*