Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week werd al aangekondigd dat Nord Stream 1 dicht zou gaan. Deze week in het marktrapport behandelen we onder andere de gevolgen hiervan. Wat voor een effect heeft de sluiting vanwege onderhoud en de hoge tempraturen op de laatste ontwikkelingen van de prijzen?

Lange termijn

Afgelopen woensdag maakte Duitsland bekend dat kolencentrales uit de reserves en kolencentrales die dit jaar zouden moeten stoppen met draaien in ieder geval tot begin volgend jaar aan mogen staan. Dit is nodig om gas te besparen indien Rusland de gaskraan verder afknijpt. Voor 2023 ging het gascontract met meer dan 10 euro omlaag en sloot op 129,6 €/MWh. CO2 beweegt al weken tussen de 80 en 90 euro en sloot deze week 2,5 euro hoger op 88,1 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract daalde met iets meer dan 4 euro naar 304 €/MWh. Verder ging de CSS omhoog met 11,2 €/MWh en zakte de CDS met 3,5 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week was de gemiddelde Nederlandse stroomprijs 308,4 €/MWh. Daarmee was het bijna de duurste week van 2022. De gestegen gasprijzen en de lage hoeveelheid opwek uit wind lagen hier voornamelijk aan ten grondslag. Daarnaast zorgen de hogere temperaturen voor een daling in de efficiëntie van centrales. Vooral in Frankrijk kunnen hogere temperaturen de beschikbaarheid van kerncentrales die door rivierwater gekoeld worden flink aantasten terwijl de vraag naar stroom voor airconditioning juist toeneemt. Ook ging de Nord Stream 1 in gepland onderhoud waardoor er tijdelijk geen gas meer naar Duitsland vloeit. Uiteindelijk was de gemiddelde gasprijs ten opzichte van een week eerder met 171 €/MWh slechts 3,5 euro hoger nadat de vrijdag flink lager sloot dan de dagen ervoor. Zo sloot het gascontract voor levering in augustus bijna 10 euro lager dan een week eerder op 159.5 €/MWh. Het kolencontract voor augustus leverde bijna 30 euro in en sloot op 346.3 €/Ton. Door de prijsdaling van grondstoffen zagen we ook de stroomcontracten voor komende maanden wegzakken. Zo sloot het Nederlandse stroomcontract voor levering in augustus 27 euro lager op 327,3 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*