Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij al dat door weinig wind en lagere temperaturen de spotprijzen opliepen.  Deze week in het marktrapport gaan we in op het Verenigd Koninkrijk die door de lage temperaturen en weinig windopwek de hoogste stroomprijs ooit zien. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Afgelopen week zakten de temperaturen verder weg en was er wederom een zeer beperkte hoeveelheid hernieuwbare opwek waardoor gascentrales voor een groot gedeelte de marginale centrales waren. In Frankrijk neemt de vraag naar stroom gestaag toe door het gebruik van elektrische verwarmingen. Verder werd bekend dat de COBRA interconnectiekabel die Nederland en Denemarken verbindt weer vanaf deze week functioneel zal zijn. Deze was vanaf halverwege november niet meer operationeel door een defect. De gemiddelde wekelijkse day-ahead gasprijs ging iets omhoog ten opzichte van een week eerder en kwam uit op 141,3 €/MWh. De gemiddelde wekelijkse Nederlandse stroomprijs was mede hierdoor zo’n 16 euro duurder dan een week eerder en kwam uit op 358,1 €/MWh.

Tegen het einde van de week werd steeds duidelijker dat de totale vraag naar stroom in zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk enorm toe zou nemen op maandag. De belangrijkste vraag was dan ook hoe beide landen aan deze vraag konden voldoen. Voor het Verenigd Koninkrijk werd het uiteindelijk een dure dag: de day-ahead prijs kwam uit op 785 €/MWh. Twee verschillende uren kwamen boven de 2000 €/MWh uit wat aangeeft dat het aanbod van stroom tijdens die uren zeer beperkt was. Frankrijk kwam er redelijk ongeschonden van af. Op vrijdag handelden de Franse stroomcontracten voor maandag nog tussen de 800 en 900 €/MWh maar na de veiling op zondag was de uiteindelijke prijs 465,5 €/MWh. Afgelopen weekend kwam voor het eerst in 9 maanden de Franse opwek door kernenergie boven de 40 GW uit nadat meerdere kernreactors terugkeerden op het stroomnet.

Voor de komende maanden zagen we de prijzen van de gascontracten een klein beetje omhoog gaan. De contracten voor januari, februari en maart gingen allemaal met ongeveer 3 euro omhoog en sloten om en nabij de 140 €/MWh. De kolenprijzen voor diezelfde periodes kwamen allemaal af en sloten op 240 €/Ton. Desondanks werd het Nederlandse stroomcontract voor januari 21 euro duurder en sloot op 385,1 €/MWh. Februari sloot zo’n 10 euro lager op 408,7 en maart werd 12 euro goedkoper en kwam uit op 351,7 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

Vorige week werd bekend dat de capaciteit van de interconnectiekabel tussen Frankrijk en België verdubbeld is na een renovatie. De link tussen het Belgische Avelgem en het Franse Avelin heeft nu een capaciteit van 6 GW. Daarnaast werd bekend dat het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust Zuid later volledig operationeel zal zijn. Dit windpark zal een capaciteit hebben van 1.5 GW en de schatting is dat deze rond September 2023 pas volledig zal functioneren in plaats van Mei 2023.

Voor 2023 bewoog de gasprijs nauwelijks. Deze sloot zo’n 3 euro hoger op 140,5 €/MWh. Het kolencontract zakte met 11 euro en kwam uit op 238,1 €/Ton. CO2 bleef stabiel en sloot slechts 30 cent hoger dan een week eerder op 91,4 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract werd 2 euro goedkoper en sloot op 353 €/MWh. Het stroomcontract voor 2024 werd daarentegen duurder: deze ging met ruim 13 euro omhoog en kwam uit op 256,5 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*