Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij dat Noorwegen niet verwacht in de problemen te komen deze winter na veel regenval. Deze week in het marktrapport gaan we in op de spotprijzen die na weinig wind en lage temperaturen oplopen. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Vorige week was de windproductie in West-Europa zeer beperkt. Mede hierdoor waren er meer centrales nodig om te kunnen voldoen aan de vraag naar stroom in onder andere Duitsland en Nederland. Door het wegzakken van de temperaturen zien we tegelijkertijd de vraag naar stroom in Frankrijk toenemen. Daarnaast waren enkele grote kolencentrales in Nederland niet beschikbaar. Gedurende de week liep de day-ahead gasprijs iets verder op waardoor de gemiddelde wekelijkse gasprijs van 133 €/MWh 15 euro hoger lag dan de week ervoor. Uiteindelijk was de gemiddelde Nederlandse stroomprijs 124 euro duurder dan een week eerder en kwam deze uit op 342 €/MWh.

Gedurende de week nam de beschikbaarheid van kernenergie in Frankrijk toe nadat enkele kernreactors terugkeerden op het Franse net. Toch waarschuwde de Franse netbeheerder RTE afgelopen donderdag nog dat er deze winter momenten kunnen zijn waarop er niet kan worden voldaan aan de totale vraag naar stroom.

De gasprijzen voor komende maanden namen iets toe. Het contract voor levering in januari werd zo’n 6 euro duurder en sloot op 135,6 €/MWh. De kolencontracten werden ook duurder: het contract voor januari ging met 27 euro omhoog en sloot op 257,7 €/Ton. De Nederlandse stroomcontracten voor de komende maanden werden ook duurder. Januari ging met 10 euro omhoog en sloot op 364,4 €/MWh terwijl het contract voor februari ruim 31 euro duurder werd en de week afsloot op 418 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

Ook de contracten voor de langere termijn hadden te maken met prijsstijgingen. Voor 2023 werd gas ruim 6 euro duurder en sloot het gascontract op 137,8 €/MWh. CO2 werd 9 euro duurder en sloot op 91,1 €/EUA. Het kolencontract ging met bijna 30 euro omhoog en kwam uit op 248,7 €/Ton. Het Nederlandse stroomcontract werd bijna 24 euro duurder en sloot op 355,1 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*