Korte termijn

Vorige week kende veel wind- én zonopwek in Noordwest-Europa waardoor de stroomprijzen veelal naar beneden gedrukt werden. Zonne-energie heeft onderhand een steeds groter aandeel in de dagelijke stroomproductie waardoor de stroomprijzen op meerdere dagen tijdens de middaguren negatief waren. Zo kende donderdag drie achtereenvolgende uren in de middag waar de prijzen op -50 €/MWh uitkwamen. De gemiddelde Nederlandse stroomprijs was afgelopen week 88,5 €/MWh.

Vanaf zaterdag stopten de laatste kernreactors in Duitsland met het produceren van stroom. Het uitfaseren van kerncentrales stond al langere tijd op de planning en was het de bedoeling dat dit op 31 december van vorig jaar zou gebeuren. Gegeven het feit dat Frankrijk in het laatste kwartaal van 2022 kampte met een flinke onbeschikbaarheid van kerncentrales en er gevreesd werd voor een tekort aan opwekcapaciteit tijdens de winter werd destijds besloten dat meerdere kernreactors tot medio april 2023 mochten blijven draaien. Vorige week werd er door politici nog een poging gedaan om de kernreactors langer door te laten draaien maar al snel bleek dat dit niet mogelijk was.

Gas zakte gedurende de week lichtjes weg. Zo sloot het day-ahead contract op maandag net onder de 44 €/MWh en lag de prijs rond de 41 €/MWh tegen het eind van de vrijdagmiddag. De gascontracten voor de komende paar maanden volgden hetzelfde patroon en en sloten zo’n 2 euro lager ten opzichte van een week eerder. Zo kwam mei uit op 41,1 €/MWh en sloot juni op 41,5 €/MWh.

CO2 werd eveneens een fractie goedkoper. Het contract voor december 2023 zakte met iets minder dan 3 euro en sloot op 93,8 €/EUA.

De Nederlandse stroomcontracten zakten eveneens weg. Zo sloot mei onder de 100 euro op 99,5 €/MWh en was het ruim 6 euro goedkoper dan een week eerder. Juni werd zo’n 8 euro goedkoper en sloot de week af op 107,7 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Vorige week bracht een commissie die benoemd is door minister Jetten naar buiten dat zij geen toekomstige rol zien weggelegd voor kernenergie in Nederland. Vorig jaar bracht het kabinet naar buiten dat het in de toekomst twee nieuwe kerncentrales wilt bouwen met als voorkeurslocatie Borssele. De commissie rapporteert onder andere dat kerncentrales te duur zullen zijn en dat Borssele geen geschikte locatie is.

Verder meldde de CEO van de Duitse transmissienetbeheerder Amprion vorige week dat het Duitse stroomnet moet worden klaargemaakt om vanaf 2025 meer gasgestookte centrales te kunnen integreren. Volgens hem zou dit zo’n 17 à 21 GW aan nieuw vermogen betreffen en zou dit verspreid kunnen worden over zo’n 35 verschillende centrales op verschillende locaties. Duitsland wekt nog altijd het grootste gedeelte van haar stroom op met kolengestookte centrales en deze moeten rond 2030 worden uitgefaseerd. Met het wegvallen van geïnstalleerd vermogen en de verwachte toename van de stroomvraag zijn gasgestookte centrales, die snel op- en af kunnen schakelen, een uitstekend middel om te kunnen voldoen aan de stroomvraag op momenten waar zon- en windopwek beperkt is. Daarnaast zei hij dat de leveringzekerheid in Duitsland komende winter waarschijnlijk niet in het geding zal komen door het wegvallen van kernenergie.

Voor 2024 ging de gasprijs iets omhoog. Het gascontract sloot zo’n 1,5 euro hoger op 55,9 €/MWh. CO2 zakte daarentegen met bijna 3 euro en sloot de week af op 98,4 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract voor volgend jaar werd 2 euro goedkoper en kwam uit 134,8 €/MWh.

De clean spark spread voor volgend jaar zakte met ruim 4 euro en was -7,1 €/MWh. De dark spread ging omhoog met 4 euro en kwam uit op 6,3 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*