Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij Duitsland dat vreesde dat Rusland de gaskraan verder dicht zou draaien. Deze week in het marktrapport behandelen we Nederland dat door drijvende LNG terminals minder afhankelijk wil zijn van Russisch gas.  Wat voor een effect hebben de laatste ontwikkelingen gehad op de prijzen?

We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Vorige week werd bekend dat Frankrijk het energiebedrijf EDF wilt nationaliseren. Frankrijk heeft momenteel al zo’n 85% van de aandelen in handen maar wilt volledige zeggenschap hebben over de stroomproductie in het land. De Franse stroomprijzen liggen al weken hoger dan bij omringende landen door onder andere de oorlog in Oekraïne en de verminderde beschikbaarheid van kerncentrales door corrosieproblemen. Verder heeft Gasunie voor 7 miljard m3 aan LNG gecontracteerd dat via Eemshaven zal worden geleverd. De nieuwe LNG-terminal in Eemshaven zal bestaan uit 2 FSRU’s (floating storage and regasification units) en zal naar verwachting eind augustus deels operationeel zijn. Daarnaast heeft Uniper de Duitse overheid officieel gevraagd om staatssteun. Uiteindelijk gingen de contracten voor gas en kolen voor levering in 2023 met ruim 30 euro omhoog en sloten respectievelijk op 264,4 €/Ton en 140,3 €/MWh.

Dit reflecteerde zich in de prijs van het Nederlandse stroomcontract voor levering in 2023, deze ging met 60 euro omhoog en sloot op 308,1 €/MWh. CO2 was redelijk stabiel en sloot op 85,5 €/EUA.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week besloot Canada dat het de gerepareerde gasturbine van de Nord Stream 1 terug zou sturen naar Duitsland. Rusland zei dat het ontbreken van deze gasturbine de reden was dat er minder gas werd geleverd via de Nord Stream 1. Gas ging gedurende de week omhoog richting de 180 €/MWh maar sloot uiteindelijk op 169 €/MWh, 24 euro hoger dan de week ervoor. De gemiddelde Nederlandse stroomprijs lag met 260,9 €/MWh zo’n 18 euro lager dan een week eerder. De stroomprijzen voor komende maanden gingen ook flink omhoog. Het Nederlandse stroomcontract voor levering in augustus en september sloten respectievelijk op 354 €/MWh en 390,2 €/MWh, wat voor beide contracten een stijging van meer dan 55 euro betekende.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*