Afgelopen week bespraken we dat de gasprijzen stegen na stakingen bij Franse LNG terminals en de ontdekking van scheurtjes bij een kernreactor. In het marktrapport van deze week gaan we verder in op de Nederlandse stroomcontracten die kelderen na een prijsdaling van de grondstoffen.

Korte termijn

Aan het begin van vorige week waaide het hard in Noordwest-Europa en was er een redelijke hoeveelheid zonopwek. De Nederlandse baseload prijs voor maandag kwam bijvoorbeeld uit op 42,4 €/MWh en zakten de prijzen rond het middagpunt richting de nul. Twee uurtjes eindigden licht negatief. De wind zakte weg tegen het einde van dinsdag en vanaf dat moment zagen we dat gascentrales vaker de prijszettende centrales waren, voornamelijk in de ochtend- en avonduren. De gemiddelde wekelijkse Nederlandse spotprijs was uiteindelijk 98,9 €/MWh.

Vorige week waren wederom alle ogen gericht op gas, dat de week ervoor flink opliep. Aan het begin van de week werd al duidelijk dat de stakingen bij Franse LNG terminals verlengd zouden worden. Vanaf woensdag zakten de day-ahead gasprijzen echter flink weg. Gedurende het weekend zagen we de gasprijzen dusdanig terugvallen, dat gascentrales met een hoge efficiëntie goedkoper werden dan kolencentrales. Het gascontract voor april, dat een week eerder nog sloot boven de 50 €/MWh, zakte met ruim 10 euro weg en sloot de week uiteindelijk af op 42,9 €/MWh.

De stakingen in Frankrijk raakten wederom de opwekcapaciteit in het land volgens Reuters. Zo was de beschikbaarheid van onder andere kernenergie op maandag minder. Desondanks was te zien dat de stakingen op een day-ahead basis weinig tot geen impact hadden. Zo koppelden de Franse stroomprijzen veelal met de prijzen van omringende landen zoals Duitsland. Verder maakte EDF, dat vorige week werd verplicht om al haar kernreactors te controleren op scheurtjes, bekend dat de doelstelling om dit jaar tussen de 300 en 330 TWh aan stroom door kernenergie op te wekken onveranderd blijft en dat het onderzoek geen impact hierop heeft.

CO2 werd vorige week een stuk goedkoper. Twee weken geleden sloot het CO2 contract voor december 2023 net onder de 100 €/EUA maar vorige week zakte het hard weg. Zo daalde het contract met bijna 13 euro en sloot het uiteindelijk op 87,3 €/EUA.

Het wegzakken van zowel de CO2 prijs als de gasprijzen resulteerde in een flinke daling van de Nederlandse stroomcontracten voor de komende maanden. Zo werd het contract voor april zo’n 21 euro goedkoper en sloot deze op 103,7 €/MWh. Mei sloot zo’n 28 euro lager op 108,2 €/MWh en juni zakte met 22 euro en sloot de week af op 116,7 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

De Europese Commissie publiceerde vorige week een document waarin enkele voorstellen worden gedaan om de Europese elektriciteitsmarkten te veranderen. Zo moeten er maatregelen worden genomen die er onder andere op toezien dat de consument moet kunnen kiezen uit een breder scala van contracten en dat het doen van investeringen in hernieuwbare opwektechnologiën aantrekkelijker wordt gemaakt.

De prijsbewegingen van de langetermijncontracten waren gelijk aan die van de kortetermijncontracten. Zo deden gas en CO2 een flinke stap terug. Voor 2024 werd CO2 zo’n 13 euro goedkoper en sloot deze op 91,4 €/EUA. Gas zakte met 7 euro weg naar 50,1 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract zakte met bijna 21 euro en sloot de week af op 126 €/MWh. De clean spark spread zakte met zo’n 2,5 euro weg naar -2,9 €/MWh en de clean dark spread eindigde weliswaar licht positief op 1,3 €/MWh maar zakte ook met bijna 6 euro naar beneden.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*