Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij onder andere dat er voorlopig geen prijsplafond komt voor (Russisch) gas. Deze week in het marktrapport gaan we in op de besproken manieren om de energiemarkt te hervormen, echter is er nog een hoop onduidelijk over de exacte maatregelen. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op de afgelopen week.

Lange termijn

Afgelopen woensdag werd de staat van de unie van de Europese Commissie uitgesproken. Hierin werd onder ander stil gestaan bij de huidige energielandschap en over te nemen maatregelen. Er is hier gesproken over verschillende manieren om de energiemarkt te hervormen voor zowel de korte termijn als de lange termijn. Er is echter nog een hoop onduidelijk over de exacte maatregelen en de manier van implementatie van de voorstellen die daar zijn gepresenteerd. Voor 2023 zagen we een gevarieerd prijsbeeld waarbij de gasprijs met ruim 10 €/MWh afnam tot net onder de 180 €/MWh, terwijl de stroomprijs toenam met 2,6 €/MWh om de week te sluiten op 400 €/MWh. Ook nam de prijs voor CO2 toe met 7,5 €/MWh tot ruim 76 €/MWh. De CSS nam dan ook flink toe.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Één van de maatregelen vanuit Europa die al wel is doorgevoerd is het annuleren van de prijsverhoging van de maximale prijs voor de spot. Deze zou naar 5000 €/MWh gaan maar blijft voor nu op 4000 €/MWh. Er ligt daarnaast ook een voorstel met een nieuwe methode waardoor de prijs minder snel zag stijgen en binnen dit voorstel is het dan ook weer mogelijk dat de prijs naar beneden kan gaan. Afgelopen week kwamen we niet in de buurt van deze maximale prijs en lag de gemiddelde stroomprijs meer dan 110 €/MWh lager dan de week ervoor mede veroorzaakt door de lage prijzen in het weekend door de hoge windopwek. Daarnaast nam de gemiddelde gasprijs ook af met 16€/MWh. We zien dat de gasopslagen goed gevuld zijn en zien ook meer LNG richting Europa komen mede door de floating storages in de buurt van Eemshaven.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*